Mašinovođa: Na dijelu barske pruge kao preko minskog polja

"Mučenički i stresan je ovo posao kada iza svake krivine, strahuješ da li će voz iskočiti, a voziš stotine putnika kojima život zavisi samo od tvoje prisebnosti", kaže Radojević
0 komentar(a)
teretni voz iskliznuće Priboj, Foto: FoNet
teretni voz iskliznuće Priboj, Foto: FoNet
Ažurirano: 30.04.2014. 08:56h

Predsjednik sindikata mašinovođa "Solidarnost" iz Srbije Vidosav Radojević upozorio je da će se ukoliko država i "Željeznice Srbije“ nastave da žmure, umjesto uništenih vagona brojati ljudske žrtve.

Kako navodi Blic, "Solidarnost", od 2005. uporno ukazuje na rizike koje nosi saobraćaj na barskoj pruzi, naročito na dionici od Užica do crnogorske granice, a sad je, kako kaže, dosta poslije iskliznuća tri vagona, kada je mogla da strada trinaestočlana porodica kod Priboja.

"Putnike čuvaju samo bog i mašinovođe. Mučenički i stresan je ovo posao kada iza svake krivine, kao preko minskog polja, moraš da motriš da li se šina deformisala, strahuješ da li će voz iskočiti, a voziš stotine putnika kojima život zavisi samo od tvoje prisebnosti. Pričamo 14 godina o izlizanim šinama, trulim pragovima, zapuštenim pružnim prelazima, ali nas doživljavaju kao neprijatelje. Nesreća kod Priboja je posljednje upozorenje", kaže Radojević.

Na barskoj pruzi kroz Srbiju, dugoj 311 kilometara, od 2000. do danas remontovano je samo 50 kilometara.

"U ime mašinovođa koji izlažu svoje živote i živote putnika molim: Ako je država dobila novac od ruskog kredita za rekonstrukciju barske pruge, ona mora početi sjutra", napominje Radojević.

Bonus video: