Drobnič: Crnogorsko sudstvo ima viziju i cilj

"Kad se počne taj proces,ne možeš znati šta te sve čeka na tom putu”, rekao je Drobnič
3 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.04.2014. 13:54h

Crnogorsko sudstvo u ovoj fazi evropskih integracija postiglo je uglavnom sve potrebne rezultate, poručio je šef Delegacije Evropske unije, Mitja Drobnič navodeći da je uspjeh evidentan.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica predstavila je danas ambasadorima država koje imaju stalna diplomatska predstavništva u Crnoj Gori Izvještaj o radu sudova za prošlu godinu.

Drobnič je kazao da se na osnovu prikazanog vidi da crnogorsko sudstvo ima viziju i cilj kao i da zna šta treba da učini da bi do njega došli.

On je ocijenio da će integracije možda ukazati na još neke elemente i zadatke koje treba ispuniti, jer je pregovarački proces kompleksan.

"Kad se počne taj proces,ne možeš znati šta te sve čeka na tom putu”, rekao je Drobnič.

On je rekao da podaci iz izvještaja sami govore o efektima rada sudova.

"Zato ne treba posebno komentarisati, možemo samo da budemo zadovoljni, jer vaš uspjeh u radu je i konačno naš uspjeh i garancija da će taj proces evropske integracije imati svoju dinamiku, koja će koristiti prvenstveno državi Crnoj Gori ali i nama koji se brinemo o dinamici tog procesa", kazao je on.

Drobnič je podsjetio da u procesu integracija u oblasti evropskog prava postoje tri faze- prenosa prava EU, njegova upotreba i prinudna upotreba.

"I svi znamo da je ta prinudna upotreba, konačan test koji dokazuje da je taj proces vezan za evropsku integraciju uspješan. Prema tome, tu će rezultati sudova pokazati i dati konačnu sliku da je evropsko pravo primijenjeno", naveo je Drobnič.

On je ukazao da su u izvještaju navedeni i neki problem, i pozdravio samokritički pristup.

"I to ćemo i mi cijeniti, jer je to odraz da i sami imate aktivan odnos i sami procjenjujete slabe tačke".

Drobnič je rekao da se ulazi u fazu integracija, gdje se sve više koriste eksperti, navodeći da njihove posjete doniose sve više detalja koji ukazuju na dobre i loše stvari.

Drobnič je poželio uspjeh u radu sudstvu, navodeći da smatra da su na ovom stepenu uglavnom postignuti svi potrebni rezultati.

"Mislim da u ovoj fazi integracija nije toliko bitno isticati ono što je urađeno. Još važnije je da se ističe ono što nije još urađeno, ne sa namjerom da bi kritikovali Vladu i parlament i sudske vlasti već jer se na to sada treba koncentrisati", kazao je on.

Braun: Nije lako, ali hvala na posvećenosti

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Su Kej Braun čestitala je Medenici na dobro predstavljanenom izvještaju i ostvarenom napretku.

"Napredak zaista jeste evidentiran. Mi smo partneri, podržavamo vaše aktivnosti u oblasti vladavine prava i nastavićemo da vas podržavamo i dalje. Znamo da nije lako, ali želimo da vam zahvalimo na posvećenosti da stalno napredujete i dalje radite na reformi", rekla je ona.

Braun je kazala da je SAD posvećena da pomaže Crnoj Gori na tom putu.

"Znamo da niko od nas, nijedna država nema savršen sistem, ali poenta je da imamo sistem koji ima kontrolne mehanizme, snažne institucije, da kada postoje problem postoje predviđene procedure za njihovorješavanje", rekla je ona.

Bonus video: