Ivanović: Ulazi se u fazu koja vodi u nasilje

"Kao i u svakoj fašizaciji društva, mediji u službi jednog centra moći kleveću i diskredituju neistomišljenike praveći od njih mete"
20 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2014. 16:34h

Direktor „Vijesti“ Željko Ivanović zatražio je juče od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da se angažuje na stvaranju demokratske klime u državi i istih takvih uslova za rad medija, navodeći da sadašnje “negativne tendencije ulaze u opasnu fazu koja vodi nasilnim formama raspleta“.

„S obzirom na vašu poziciju predsjednika Skupštine CG i predsjedavajućeg PS OEBS-a, želim da vam skrenem pažnju na rapidnu radikalizaciju prilika u crnogorskom društvu i pretvaranje svih institucija na kojima počiva društvena stabilnost u mehanizme prinudnog ostvarivanja jednog interesa i jedne volje“, stoji u pismu Ivanovića.

On podsjeća da je zbog toga fizički i ekonomski opstanak nezavisnih medija ugrožen: “Obraćam Vam se s molbom da sa pomenutih istaknutih pozicija preduzmete sve što je u Vašoj moći da bi se ove tragične tendencije, koje zakonomjerno vode u nasilne forme ostvarivanja vlasti, zaustavile“.

Ivanović ukazuje da ti procesi nijesu od juče, već je ovo njihova završna faza. Direktor „Vijesti“ podsjeća da već deceniju traje progon neistomišljenika i kritičara DPS-a i njenog predsjednika. “Posljednjih šest godina taj progon poprima sve ozbiljnije razmjere. Ne preza se od fizičkih napada, prijetnji, zastrašivanja, javnih poziva na linč od strane vodećih ljudi DPS-a i njihovih 'poslovnih partnera'. Kao što vam je poznato, samo naš list je u posljednjih sedam godina preživio 15 napada na zaposlene i imovinu. Nijedan od tih napada nije rasvijetljen do kraja, u mnogima su istrage vodile u pravcu zataškavanja, a ne otkrivanja počinilaca i nalogodavaca. Kao i u svakom jednoumlju, fašizaciji ili staljinizaciji društva, vodeću ulogu igraju mediji koji u službi jedinog centra moći, kleveću i diskredituju neistomišljenike praveći od njih pokretne i legitimne mete“, ističe se u pismu šefu parlamenta.

Ivanović podsjeća da državni dnevnik “Pobjeda” objavljuje naručene, nepotpisane ili lažno potpisane tekstove kojima se pokušavaju diskreditovati “Vijesti”, njegovi osnivači, urednici i novinari. On dodaje da slično prolaze i prvaci NVO sektora, lideri opozicije, svako ko drugačije misli od vrha vlasti a sve to, dodaje, finansiraju građani i oni koji ne podržavaju politiku DPS-a.

“Kada se saberu ovi utisci, ispada da Crna Gora sve više liči na Njemačku i Sovjetski Savez s početka 30-ih godina prošlog vijeka. Ubijeđen sam da kao predsjednik Skupštine Crne Gore imate i mogućnost i obavezu da učinite sve kako bi se ovako negativne tendencije zaustavile. Takođe, siguran sam da preko PS OEBS-a i kroz brojne međunarodne konatkte možete da učinite mnogo da bi se umjesto retrogradnih ideja prošlog vijeka u Crnoj Gori počele implementirati evropske vrijednosti 21. vijeka“, piše Ivanović.

On podsjeća da je premijer tokom nedavne posjete SAD obećao da će značajno poboljšati ambijent za rad medija, ali da se nakon toga situacija pogoršava: “To ukazuje da navedene negativne tendencije ulaze u opasnu fazu koja vodi nasilnim formama raspleta“, zaključio je direktor „Vijesti“ koji je istim povodom nedavno razagovarao sa Krivokapićem.

Vladin list poziva na zločine, TV Pink sije mržnju, a AEM ćuti

U pismu Krivokapiću se ukazuje da se pokrivaju milionski minusi koje na godišnjem nivou pravi Vladin list, da se budžet rasipa za propagandu i mržnju i da se prizivaju zločini i istrebljenja.

“Umjesto da se tim novcem grade škole, bolnice... Podjednako je poražavajuća činjenica da je drugi nosač tog zvuka mržnje i smrti jedna TV stanica uvezena iz susjedne države. Ista ona TV Pink koja je u vrijeme Miloševića sijala mržnju i smrt po Srbiji, sada je dovedena da to čini po Crnoj Gori. Na sve to naše državne institucije ćute, regulator u liku Agencije za elektronske komunikacije već godinu toleriše svakodnevni protivzakonitu i drastičnu zloupotrebu nacionalne frekvencije od strane te televizije“, stoji u pismu.

Došlo se do toga da Cane preko “Pobjede” kroji državnu politiku

Signal da je proces o kome govori na vrhuncu, kako objašnjava direktor “Vijesti”, je nedavni intervju kontorverznog biznismena Stanka Subotića Caneta u „Pobjedi“.

“U pomenutom državnom dnevniku, koji bi trebalo da odražava stavove vlasti, osoba koja je do juče bila na potjernici Interpola iznosi platformu 'državne politike' Crne Gore i daje smjernice za njenu realizaciju, uključujući i ukazivanje na pojedince koji su prepreka da građani shvate da on nudi optimalno rješenje za dalji razvoj crnogorske ekonomije i društva“, smatra Ivanović.

“Kada se saberu ovi utisci ispada da Crna Gora sve više liči na Njemačku i Sovjetski Savez s početka 30-ih godina prošlog vijeka. Paradoksalno je da se u 21. vijeku i u vrijeme evroatlantskih integracija Crne Gore ovako strašne stvari dešavaju na njenom tlu”.

Bonus video: