Radunović: Dom zdravlja u Danilovgradu za primjer drugima

Radunović je upozorio na mnoge zloupotrebe službenih položaja, diverzije i anarhističko ponašanje pojedinih ljekara
79 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2014. 19:43h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović nije štedio komplimente na račun rada danilovgradskog Doma zdravlja “Dimitrije Dika Marenić”.

“Menadžment ove prestižne medicinske ustanove je uvijek na visini zadatka i može poslužiti kao najbolji primjer drugim crnogorskim sredinama kako i na koji način se efikasno i odgovorno servisiraju potrebe najstarijih pacijenata i u urbanoj sredini i na periferiji”, rekao je Radunović u Danilovgradu, gdje je, sa direktorom Fonda PIO posjetio Dušanom Perovićem tamošnje Udruženje penzionera.

Radunović je upozorio na mnoge zloupotrebe službenih položaja, diverzije i anarhističko ponašanje pojedinih ljekara i iracionalno potpisivanje recepata.

“Takve radnje treba što prije suzbijati, jer nanose ogromnu štetu zdravstvu u cjelini, a naročito onim pacijentima koji zbog takvog nezakonitog ponašanja nijesu u mogućnosti da se obrate za pomoć”, kazao je ministar zdravlja ističući primjer uništavanja mikroskopa zbog čega više stotina građana čekaju na operaciju katarakte i upućuju se na privatne klinike.

Penzioneri su Radunovića pitali kada će se normalizovati nestašica ljekova i riješiti barijere oko zakazivanja specijalističkih pregleda. Ministar zdravlja kazao im je da se nada da je nesašica konačno prevaziđena. On je dodao da nije ponosan na probleme sa nabavkom ljekova u 2013. godini.

Radunović je dodao da se, prema informacijama iz Montefarma, danas u apotekama mogu naći svi ljekovi sa pozitivne liste.

Savjetnica direktora danilovgradskog Doma zdravlja Zorica Beba Kovačević rekla je da ta ustanova i kadrovski i tehnički jača iz godine u godinu i “širi lepezu primarne zdravstvene zaštite u svim mjestima”.

“U funkciji su i 14 seoskih ambulanti”, kazala je ona.

Direktor Fonda PIO govorio je o isplati penzija.

“Novousvojeni zakon vezao je ruke za pojedine aktivnosti i novčane transakcije, zbog čega je i postojala mogućnost blokade izmirivanja penzija, ali, na sreću, do toga nije došlo. Redovnost zagarantovana od strane Vlade jer su penzioneri uvijek u vrhu prioriteta. Doduše, još postoji visok deficit u obezbjeđivanju neophodnih sredstava, ali ta razlika se pokriva iz državnog budžeta”, kazao je Perović.

Predsjednik Udruženja danilovgradskih penzionera Drago Kovačević ocijenio je da se Memorandum o saradnji Udruženja i Doma zdravlja "Dimitrije Dika Marenić", potpisan u februaru realizuje po planu i programu.

Predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović je poručio penzionerima da će im lokalna uprava i dalje biti na usluzi.

Galerija

Bonus video: