Grip odnio petu žrtvu, udvostručen broj oboljelih

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je broj oboljelih od gripa u periodu od 21. do 27. januara udvostručen u odnosu na pretprošlu sedmicu
16034 pregleda 1 komentar(a)
Klinički centar (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Klinički centar (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.01.2019. 20:46h

Pacijentkinja rođena 1973. godine preminula je od posljedica gripa. Taj virus doprinio je smrti još troje pacijenata, uzrasta 55, 82 i 83 godine, koji su pretprošle sedmice umrli u Kliničkom centru, potvrdili su iz Instituta za javno zdravlje.

Svi pacijenti imali su neku hroničnu bolest i nijesu primili vakcinu protiv gripa, dok je vakcinalni status četrdesetpetogodišnje pacijentkinje nepoznat. Prethodno je dječak, rođen 2016. godine, preminuo u Dječjoj bolnici Kliničkog centra i kod njega je dokazan virus gripa tipa A.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je broj oboljelih od gripa u periodu od 21. do 27. januara udvostručen u odnosu na pretprošlu sedmicu.

Izabranim doktorima u tom periodu javilo se 386 osoba sa simptomima nalik gripu.

„Nalazimo se u uzlaznoj fazi epidemije gripa i za očekivati je da će epidemija postići pik u narednim sedmicama, nakon čega će broj oboljelih postupno padati“, istakli su iz Instituta.

Najveći broj oboljelih uzrasta je od 20 do 64 godine, dok je stopa oboljelijevanja, na 100.000 stanovnika, najveća među djecom predškolskog i školskog uzrasta. Do sada je laboratorijski potvrđeno ukupno 144 slučajeva gripa. Kod 143 pacijenta dokazan je virus gripa tipa A, dok je u jednom slučaju, kod pacijenta koji je doputovao u Crnu Goru, izolovan virus tipa B.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je u četvrtoj sedmici januara kod izabranih doktora registrovano 8.839 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta.

Prema podacima iz bolnica, prijavljeno je 11 slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija. Iz Instituta su istakli da je osmoro od 11 pacijenata bilo pozitivno na virus gripa tipa A.

Preporuka Instituta je da oboljeli od gripa ne idu na posao, u školu, vrtiće ili igraonice. Kazali su da opšte prevencije podrazumijevaju redovno provjetravanje prostorija i pranje ruku, izbjegavanje bliskih kontakta sa oboljelima i boravak u prostorijama gdje boravi veliki broj ljudi... Apelovali su na građane da ne dodiruju oči, nos i usta prljavim rukama, te da koriste papirne maramice kada kašlju i kijaju. Preporučuje se adekvatna ishrana sa dosta svježeg voća i povrća, fizička aktivnost kao i dovoljno sna.

Iz Instituta su ponovili da je vakcinacija najbolja mjera prevencije i da se građani mogu vakcinisati u domovima zdravlja. Saopštili su da se vakcina protiv gripa preporučuje svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim bolestima respiratornog, kardiovaskularnog sistema, kao i pacijentima koji imaju metaboličke poremećaje (kao što je dijabetes), osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema i transplantiranim organima i ćelijama. Vakcinu treba da prime i stariji od 65 godina, zdravstveni radnici, dok Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje i vakcinaciju trudnica i djece uzrasta od šest mjeseci do pet godina.

Bonus video: