Počela sa radom mobilna biometrijska stanica za interno raseljene

"Mobilna biometrija je dobar način uzimanja ličnih podataka, kojim se skraćuje procedura i vrijeme potrebno za dobijanje dokumenata"
69 pregleda 0 komentar(a)
mobilna biometrijska stanica za raseljene, Foto: MUP
mobilna biometrijska stanica za raseljene, Foto: MUP
Ažurirano: 24.04.2014. 15:00h

U kampu Konik 1 danas je postavljena mobilna biometrijska stanica u kojoj interno raseljeni mogu da predaju zahtjev za dobijanje dokumenata i regulišu status stranca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori. Stanica će zahtjeve zaprimati narednih pet dana, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnji poslova.

"Ovakav vid zaprimanja zahtjeva predstavlja jednu od mjera predviđenih Memorandumom o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva rada i socijalnog staranja i Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) koji je potpisan u martu 2014. godine. Memorandum obavezuje MUP, MRSS i UNHCR da, u cilju konačnog rješavanja pravnog statusa raseljenih i interno raseljenih lica u Crnoj Gori, zajednički koordiniraju i sprovode operativne mjere i aktivnosti, kako bi se ispoštovao rok da ova lica do 31.12.2014. podnesu zahtjev i obezbijede biometrijska dokumenta", navodi se u saopštenju.

Predstavnica MUP-a, Direktorata za upravne unutrašnje poslove, Irena Nišavić kazala je da je "mobilna biometrija dobar i ekonomičan način uzimanja ličnih podataka, kojim se skraćuje procedura i vrijeme potrebno za dobijanje dokumenata".

Predstavnik UNHCR-a Slobodan Raščanin pozvao je sve koji nisu do sada podnjeli zahtjev da to učine najkasnije do 31. decembra 2014. godine, u prostorijama UNCHR-a na Koniku ili u Područnoj jedinici Podgorica. Raščanin je objasnio da je zakonski rok za rješavanje po zahtjevima šest mjeseci.

Bonus video: