U Budvanskom vodovodu misle da se prevareni: Ruben uzeo 200.000 za tuđu opremu

Nakon što je prva tranša od 50 hiljada legla na račun “Mediterana WTE”, Vodovod tražio da se ispoštuje ugovor i oprema preda
0 komentar(a)
Zavala, Foto: Vuk Lajović
Zavala, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.04.2014. 19:45h

Postrojenje za desalinizaciju na rtu Zavala, prijeti da izazove novu sudsku aferu, nakon što je budvanski Vodovod utvrdio da se firma “Mediteran WTE”, španskog državljanina Ruben Salgado Eskudera lažno predstavila kao vlasnik opreme u kontroverznom postrojenju.

Budvanski “Vodovod” i “Mediteran WTE”, nakon što je zeleno svjetlo dala Skupština Opštine zaključile su krajem jula prošle godine Protokol o međusobnim pravima i obavezama, kojim je bilo predviđeno da gradsko javno preduzeće sumom od 650 hiljada eura, otkupi postrojenje i dug od 1,4 miliona eura, nagomilan na ime ispostavljenih računa za preuzimanje vode iz postrojenja za desalinizaciju, a stornirano je i izdavanje računa za još dva miliona eura.

Međutim, članom 3 ovog sudskog poravnanja bilo je predviđeno da „Mediteran WTE” odmah nakon zaključivanja protokola, preda cjelokupnu opremu postrojenja za desalinizaciju morske vode.

Nakon što je prva tranša od 50 hiljada eura legla na račun “Mediterana WTE”, “Vodovod” je tražio da se ispoštuje ugovor i oprema preda, što se nije dogodilo.

Vodovod je odmah nakon toga stornirao dalje tranše, ali je uslijedila tužba Privrednom sudu u Podgorici “Mediterana WTE”, nakon čega sudskim putem, blokadom računa skida gradskom vodovodu još 150 hiljada.

Početkom maja, račun Vodovoda bi mogao biti blokiran na cjelokupnih 450 hiljada eura.

Interesantno je to da je Opština sa 49 odsto vlasnik preduzeća “Mediteran WTE”, koje sudskim putem naplaćuje potraživanje od Vodovoda čiji je osnivač takođe Opština.

Posljednja blokada od strane “Mediteran WTE” dogodila se prije desetak dana, a kako sada stvari stoje početkom maja, račun Vodovoda bi mogao biti blokiran na cjelokupnih 450 hiljada eura.

“Vijestima” je potvrđeno u “Vodovodu” da će sudskim putem zatražiti povraćaj novca jer su dobili pismeni dokaz da oprema uopšte nije vlasništvo “Mediteran WTE”, te da su prevareni.

„Nakon što je 'Mediteran WTE' uporno odbijao da ispoštuje ugovor, dok je na drugoj strani Privredni sud presuđivao u njegovu korist, mi smo utvrdili da je oprema vlasništvo podgoričkog preduzeća 'WTE deslinizacija morske vode' “, rečeno je “Vijestima” u gradskom “Vodovodu”.

Priču o postrojenju za desalanizaciju od samog početka pratile su brojne kontroverze, a započela je firma “Montenegro osmoza”, sa kojom je još davne 2008. gradski “Vodovod” zaključio, više nego nepovoljan ugovor.

Iz “Vodovoda” su nekoliko puta pismeno tražili od “Mediteran WTE” da se formira komisija kako bi oprema bila predata , ali da do toga nije došlo, zbog čega su i u javnom preduzeću posumnjali da je riječ o prevari.

Priču o postrojenju za desalanizaciju od samog početka pratile su brojne kontroverze, a započela je firma “Montenegro osmoza”, sa kojom je još davne 2008. gradski “Vodovod” zaključio, više nego nepovoljan ugovor.

Iako postrojenje nije tokom cijele godine u funkciji, već praktično samo tokom kritičnih ljeta 2008. i 2009. u par navrata, kada je grada nestajao bez vode, računi su uredno pristizali na adresu gradskog vodovoda, što je na kraju rezultiralo i sudskim sporom.

Ugovor je potpisan na period „pet plus 15 godina“, što znači da nakon pet godina Opština može da otkupi neamortizovanu vrijednost postrojenja i postane vlasnik. Ugovorom je predviđeno da “Vodovod” otkupljuje 100 sekundnih litara vode tokom četiri udarna mjeseca ljeti po cijeni 98 centi po kubiku.

Tokom maja i u oktobru biće otkupljivano 50 litara u sekundi po cijeni od 88 centi po kubiku. Opština u međuvremenu otkupljuje udio “Montenegro osmoze” u cijelom projektu.

Nakon toga, 19. marta 2010. ovlašćenja o vodosnabdijevanju Budve, prenose na kompaniju "Mediteran WTE", čiji je suosnivač Opština Budve.

Opština preuzela 49 odsto kapitala i garancije za kredit od 5,6 miliona

Na sajtu Centralnog registra Privrednog suda, piše da je kompanija "Mediteran WTE", kao društvo za konsalting i menadžment, osnovana 2008. godine, a kao osnivač navodi se Ruben Salgado Eskudero i Skupština opštine Budva sa 49 odsto kapitala.

Naime, krajem 2010. Odlukom SO , lokalna uprava postaje vlasnik 49 odsto kapitala u preduzeću, preuzimajući na sebe garancije za kredit od 5,6 miliona eura koji je uzela “WTE Mediteran” kod Hipo banke.

Od tada kompanija “Mediteran WTE” gazduje postrojenjem za desalinizaciju morske vode na rtu Zavala koje je u julu 2008. svečano pušteno u rad. Međutim, ni tu se priča ne završava, nakon što je pušten regionalni vodovod, a potrebe za postrojenjem potpuno prestale, uslijedila je tužba „WTE Mediterana”, koja je nastavila da ispostavlja račune .

Preduzeće "Mediteran WTE", u kojem je opština gotovo polovina vlasnik, podnijelo je u prije dvije godine tužbu protiv budvanskog "Vodovoda", koje je takođe Opština formirala za naplatu 800.000 na ime navodno isporučene vode iz postrojenja.

Bonus video: