Na aerodromu Tivat u toku poslovi vrijedni preko 2,1 milion eura

Obavljanje svih poslova ne ometa redovno odvijanje saobraćaja na aerodromu i ospluživanje putnika i aviona, a za sva gradilišta dobijene su sve potrebne saglasnosti od Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2018. 14:13h

Iako je zenit ljetnje sezone u toku i svakodnevno se bilježe rekordni u obimu prometa piubika i aviona, na aerodromu Tivat započetli su brojni građevinski radovi na unapređenju kapaciteta te vazdušne luke.

Pored izgradnje privremenog objekta novog odlazećeg terminalan površine 1.300 kvadrata, vrijednog oko dva miliona eura, koji gradi kompanija “”Fidija” iz Podgorice, ovih dana krenuli su i radovi na za izgradnji dva privremena priključka aerodromskog kompleksa na magistralni put M-2, dionica Tivat - Budva.

Izgradnjom prvog priključka obezbijediće se kvalitetniji prilaz za potrebe zaposlenih na aerodromu, čime će se značajno relaksirati odvijanje saobraćaja unutar granica vazdušne luke.

Izgradnjom drugog priključka obezbijediće se ulaz sa magistrale za interventna vozila, direktno na aerodromsku pistu u slučaju vanrednih situacija.

Radove na novim priključcima za magistralu vrijedne oko 50.000 eura obavlja kompanija "Sam petrol" iz Tivta i oni će biti završeni za 15-tak dana, a time će se dobiti i na smanjenju saobraćajnih čepova koji se sada stvaraju na ovom dijelu Jadranske magistrale u blizini postojećeg jedinog skretanja za aerodrom.

Imajući u vidu da će se u narednom period zbog uspostavljanja posebne nove kontradiverzione kontrole svih lica koja ulaze na tzv. landside stranu terminalne zgrade, u potpunosti obustaviti saobraćaj vozila ispred putničkog terminala, u saradnji sa Opštinom Tivat započete su aktivnosti na proširenju postojećeg parking prostora za autobuse i mini buseve.

Iz ACG su najavili i da će u neposrednoj komunikaciji sa predstavnicima Opštine i Parking servisa Tivat, omogućiti besplatan parking za one koji se na aerodromu zadržavaju do 15 minuta.

Za petnaestak dana završiće se i radovi vrijedni 30.000 eura na spajanju aerodroma Tivat na gradski kanalizacioni system, a koje obalja podgorička firma "Indel inženjering".

Na taj način otpadne vode iz vazdušne luke prvi put nakon više od 40 godina, neće završavati u velikoj septičkoj jami u blizini ušća rijeke Gradiošnica u more, već će se odvoditi gradskim kanalizacionim sistemom do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini.

Započeli su i građevinsko-zanatski radovi na sanaciji i postavljanju hidroizolacije na objektima glavne trafostanice i vatrogasne stanice na aerodromu vrijedni 20.000 eura koje obavlja kompanija “Kroling” iz Danilovgrada, a već je počelo i postavljanje novog mobilijara u i oko terminalne zgrade, dok se očekuje i nabavka novog namještaja za dio radnih prostorija zaposlneeih na aerodromu.

U toku je i hotikulturno uređenje glavnih zelenih površina pred terminalom, a uskoro stižu i nove unforme za sve zaposlene u tivatskoj vazdušnoj luci.

Obavljanje svih ovih poslova inače, ne ometa redovno odvijanje saobraćaja na aerodromu i ospluživanje putnika i aviona, a za sva gradilišta dobijene su sve potrebne saglasnosti od Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Galerija

Bonus video: