SNP Bar: Dok se ministar šeta, pomorci ne mogu da se ukrcaju

"Pomorci su višegodišnjim radom i trudom doprinijeli da Bar bude jedan od najljepših gradova u Crnoj Gori"
92 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2014. 15:54h

Povodom današnje posjete ministra pomorstva i saobraćaja Ivana Brajovića barskoj pomorskoj privredi, barski SNP je ministru poručio da je o Luci Bar, Kontejnerskom terminalu, “a posebno o statusu pomoraca” trebalo da misli otkako je izabran “a ne sad kad je došao da učestvuje u izbornoj kampanji”.

Željko Stojović, odbornički kandidat na listi SNP, ocijenio je da je oko 5.000 crnogorskih pomoraca našlo uhljebljenje na inostranim pomorskim kompanijama “u iščekivanju da se revitalizuje i obnovi nekada moćna pomorska-trgovačka flota Crne Gore”.

"Oni tako obezbjeđuju ne samo egzistenciju porodicama, već i solidan priliv deviznih sredstava Crnoj Gori. Nažalost i nekada, kada je pomorstvo bilo jedna od najjačih privrednih grana, ali i sada, često je odnos države prema ovim, vrlo cijenjenim ljudima u svijetu pomorstva, bio neadekvatan i nemaran", kazao je Stojović.

On je podsjetio na povećanja troškova za brevete-sertifikate za bezbjednost na brodu i moru, koji su sada “minimum 300 eura”, dodajući da je naše pomorce od prvog januara sačekala i “nova nelagodna situacija”.

"Svi oni, koji su državi, odnosno resornom ministrarstvu za pomorstvo i saobraćaj, platili obuku-kurseve i časove, nisu mogli odmah polagati ispite, jer resorno ministarstvo nije bilo donijelo rješenja o plaćanju naknada i formiranju komisije za polaganje. Zbog takvih propusta i kašnjenja, mnogi pomorci koji nisu dobili te sertifikate, u tom trenutku nisu mogli obaviti ukrcaj na stranom brodu", napominje Stojović.

On je ukazao da je ovo grad pomoraca i dokera koji su svojim višegodišnjim radom i trudom doprinijeli da Bar bude jedan od najljepših gradova u Crnoj Gori, a i šire. Pomorci zato nisu zaslužili da im se zbog nečijih administrativnih i birokratskih kašnjenja oduzima pravo na rad i zaradu, kaže Stojović, “kada već to nisu mogli uraditi na svojim, domaćim brodovima i kompanijama”.

"Iz ovakvih situacija nadležni moraju izvući pouke. Ne smije se više nikada desiti da ljudi koji zarađuju hljeb sa devet kora dođu u poziciju da ne mogu da se ukrcaju na brod zbog nečije administrativne nemarnosti i zato što se Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ne miješa u svoj posao", zaključio je Stojović.

Galerija

Bonus video: