U Nikšiću otvorena biblioteka igračaka i knjiga za djecu bez jednog ili oba roditelja

Biblioteka koja se nalazi u Bistričkom naselju
52 pregleda 0 komentar(a)
Iskra života, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Iskra života, Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 22.04.2014. 12:50h

NVO „Iskra života“ iz Nikšića otvorila je prvu biblioteku igračaka i knjiga za djecu bez jednog ili oba roditelja u Crnoj Gori.

Biblioteka koja se nalazi u Bistričkom naselju i koja je nastala zahvaljujući isključivo donacijama, ima fond od 254 knjige i preko 300 igračaka.

„Knjige i igračke su prikupljene tokom humanitarne akcije koju smo organizovali na Filozofskom fakultetu zajedno sa studentima i profesorima odsjeka za sociologiju. Veliki doprinos dale su i škola ’Luka Simonović’ i Ekonomsko ugostiteljska škola“, kazao je na konferenciji za novinare izvršni direktor „Iskre života“ Velizar Obradović.

Biblioteka, koja će biti otvorena i za djecu i roditelje koji nijesu članovi pomenute NVO, radiće radnim danima od deset do 13 časova, a svake druge nedjelje biće organizovane radionice.

Prema riječima Dijane Kostić, biblotekarke i koordinatorke za volonterski servis, namjeravaju da se obrate institucijama kao što je Zavod za udžbenike kako bi od septembra djeca mogla da iznajmljuju i udžbeničku literaturu i lektiru koju bi na kraju školske godine bili u obavezi da vrate. „Biblioteka će biti mjesto za socijalizaciju djece koja su naši članovi, ali i prilika za druženje sa vršnjacima i roditeljem“, kazala je Kostić.

„Iskra života“ večeras u Parohijskom domu u Nikšiću sa početkom u 20 časova organizuje humanitarni koncert na kome će učestvovati članovi škole gusala „Vojvoda Mina Radović iz Podgorice. Prikupljeni novac biće iskorišten za obuku deset samohranih roditelja za izradu ručnih radova i suvenira.

„U pitanju su roditelji koji koji imaju od dvoje do četvoro djece i mala primanja. Jedan koncert smo već organizovali u Podgorici i prikupili smo trećinu sredstava“, kazao je Obradović. U pripremi je i volonterski servis koji bi trebalo da zaživi naredne godine.

„Planiramo da obiđemo osnovne i srednje škole i vidimo koji su to đaci kojima u školi ide dobro a imaju vremena da pomognu vršnjacima kojima ti predmeti ne idu a roditelji ne mogu da obezbjede privatne časove. Pravimo socijalne kartone za naše članove u kojima će se naći i ko je zainteresovan za te časove i kome šta slabo ide“, kazala je Kostić. Obradović je istakao da je „Iskra života“ po mnogo čemu jedinstvena organizacija.

„Bavimo se jednoroditejskim porodicama i djecom bez jednog ili oba roditelja, jedinstveni smo i po tome što rad zasnivamo na humanosti a ne samo na projektima“, kazao je Obradović.

Bonus video: