Građani Podgorice i firme duguju deset miliona za vodu i smeće

Vodovod i Čistoća od firmi, po istom osnovu, potražuju 3,1 milion, ali nijesu saopštili ko su najveći dužnici
376 pregleda 26 komentar(a)
smeće, kontejner, Foto: Luka Zeković
smeće, kontejner, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.08.2018. 06:30h

Građani Podgorice za utrošenu vodu i odvoženje smeća duguju 7, 5 miliona eura, a firme 3,1 milion eura.

Taj iznos je nešto niži u odnosu na oktobar prošle godine, kada su građani po istom osnovu dugovali 8, 4, a firme 3, 4 miliona eura.

Dug građana za odvoz komunalnog otpada je na dan 30.7.2018. godine, iznosio 2.059.126 eura, a pravnih lica 1.359.882 eura. „Vodovod i kanalizacija“ po osnovu utrošene vode od građana potražuje 5.437.065, a od pravnih lica 1.766.133 eura.

“Vijestima” iz Čistoće i Vodovoda nije odgovoreno koje firme najviše duguju za odvoz smeća i utrošenu vodu.

Iz Vodovoda navode da prema prema svim pravnim licima koja imaju tri i fizičkim licima koja imaju više uzastopno neizmirenih računa za vodu, preduzimaju mjere prinudne naplate. Te mjere, kako navode, podrazumijevaju privremeno uskraćivanje isporuke vode ili podnošenje predloga za izvršenje, odnosno, “sve mjere i radnje definisane zakonskim aktima, radi sprečavanja zastare duga za utrošenu vodu”.

“Naš princip je da dužnike slanjem opomena prvo upozorimo da će biti isključeni sa vodovodne mreže. Svima koji se i nakon isteka roka navedenog u dobijenoj opomeni ne jave nadležnoj službi Vodovoda, slijedi isključenje sa vodovodne mreže ili utuženje”, saopšteno je iz Vodovoda.

Iz tog preduzeća navode da svi dužnici imaju mogućnost da sklapanjem ugovora svoj dug izmire na više mjesečnih rata, uz obavezu plaćanja tekućeg računa.

I iz Čistoće navode da građane preko medija, svog sajta i inkasanata koji vrše dostavu računa na terenu, obavještavaju o mogućnosti potpisivanja sporazuma o izmirenju duga u više mjesečnih rata.

“Prilikom zaključivanja sporazuma potrebno je da građani izmire iznos u visini od 20 odsto ukupnog duga, a ostatak u ratama najmanje od po 10 eura mjesečno, ali ne duže od 24 rate”, saopšteno je iz preduzeća. Vodovod ove godine podnio 238 predloga za izvršenje, a Čistoća 3.229

Iz preduzeća “Čistoća” je saopšteno da nadležna služba redovno podnosi predloge za izvršenje protiv korisnika koji ne izmiruju svoje obaveze.

“Tako je, zbog neizmirivanja obaveza po osnovu izvršene usluge odvoza komunalnog otpada, u 2018. godini pokrenuto 3.229 predloga za izvršenje”, saopšteno je iz tog preduzeća.

Iz Vodovoda navode da su javni izvršitelji posljednja mjera koju sprovode kako bi naplatili dugovanja:

“Tek kad imamo duži period neplaćanja vode dolazimo u situaciju da se naplatimo preko javnih izvršitelja”.

U prvoj polovini tekuće godine, po osnovu dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja zbog duga, Vodovod je podnio 238 predloga za izvršenje.* 30 odsto ukupnog duga plaćaju firme “Čistoći” prilikom potpisivanja sporazuma o izmirenju duga u više mjesečnih rata. Ostatak duga, ukoliko je iznos manji od 500 eura, plaćaju do šest mjesečnih rata, a ako je ostatak duga veći od 500 eura mogu ga otplaćivati do 12 mjesečnih rata

Bonus video: