Teški uslovi za rad u pljevaljskom sudu: Veliki procesi u malim sobama

Zbog vlage javlja se neprijatan miris, naročito ljeti, a to utiče na stabilnost zgrade
0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.04.2014. 16:46h

Pljevaljski Osnovni sud radi u otežanim uslovima jer nedostaju sudnice pa se suđenja obavljaju po kancelarijama.

Predsjednica suda Radinka Gačević kaže da su uslovi za održavanje reda tokom suđenja otežani, s obzirom da su predmeti u radu sve složeniji i da u njima učestvuje sve veći broj osoba.

„Pošto nemamo sudnice suđenje se odvijaju u kancelarijama. S obzirom da su predmeti sve složeniji i da u njima učestvuje veći broj lica, to su uslovi za suđenje, pogotovo za održavanje reda u toku suđenja, otežani. Sudu nedostaje prostor za smještaj arhive, pa se zbog toga arhivirani predmeti zadržavaju u pisarnicama duže nego što je dozvoljeno propisima. Prostorije Osnovnog državnog tužilaštva koje su u istoj zgradi još nisu predate sudu, iako je u 2012. bio postignut usmeni dogovor da se ustupe. To su tri prostorije u kojima ODT i dalje drži dio svoje arhive i stari namještaj. One bi se mogle iskoristiti za izgradnju sudnice”, smatra Gačević.

U toku prošle godine na zgradi suda zamijenjen je krov, potkovica i oluci.

“Na zgradi je potrebno zamijeniti cjelokupnu stolariju, a od 1978. kada su pukle brane na rijeci Zlodo vode ima u podrumu. Zbog vlage javlja se neprijatan miris, naročito ljeti, a to utiče na stabilnost zgrade. Ukoliko bi se riješio i ovaj problem i zamijenili svi prozori na zgradi dobila bi se kvalitetna zgrada koja bi trajala godinama”, smatra Gačević.

U Osnovnom sudu u 2013. u radu je bilo 6.621 predmet. Primljenih je bilo 5.913 dok je iz prethodne godine prenijeto 708 predmeta.

U odnosu na 2012. godinu priliv je veći za 1.375 predmeta, a u krivičnoj materiji priliv je povećan za 88,24 odsto dok je u građanskoj smanjen oko 13 odsto. Gačević ističe da je neriješeno 147 parničnih predmeta, od čega dva predmeta iz 2012. godine i 145 koji su zavedeni 2013.

Uprkos otežanim uslovima sve sudije su ispunile radnu normu

U prošloj godini pljevaljski sud riješio je 6.053 predmeta svih vrsta, dok je 568 neriješenih. Sve sudije su postigle “ažurnost u radu, a riješeno je 91,42 odsto ukupnog broja predmeta u radu”.

“U znatnoj mjeri opao je kvalitet u građanskoj materiji, jer sve sudije parničari imaju preko 30 odsto ukinutih predmeta koji su se odnosili na isplatu zarade zaposlenim u Upravi policije. U krivičnoj materiji kvalitet je na nivou prošlogodišnjeg – kazala je Gačević. Uprkos otežanim uslovima u kojima rade, predsjednica suda ističe da su sve sudije ispunile normu.

U neriješenih 147 parničnih predmeta, svi su predmeti presuđeni, ali su u 2013. godini presude ukinute I vraćene na ponovni postupak.

Bonus video: