Green Home: Članstvo u NATO neće riješiti ekološke probleme

Iz Green Home su ocijenili da Crna Gora, sa NATO-om ili bez njega, ima dosta obaveza i posla na unaprjeđenju životne sredine i rješavanju brojnih ekoloških problema
62 pregleda 2 komentar(a)
Bar, grad Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Bar, grad Bar, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.04.2014. 12:00h

Eventualno članstvo u NATO-u ne može biti garant da će Crna Gora riješiti ekološke probleme ili ispuniti viziju ekološke države, dok sa druge strane ono nosi brojne rizike od novih zagađenja, smatraju u nevladinoj organizaciji (NVO) Green Home.

Direktor Alfa centra, Aleksandar Dedović, ocijenio je ranije da bi Crna Gora, u okviru NATO, mogla konačno ostvariti viziju ekološke države jer bi, kao prva takva članica Alijanse, imala sve simpatije, pogodnosti i podršku da to i zaista bude.

Iz Green Home su ocijenili da Crna Gora, sa NATO-om ili bez njega, ima dosta obaveza i posla na unaprjeđenju životne sredine i rješavanju brojnih ekoloških problema.

"Očekivati da će članstvo u toj alijansi riješiti ove probleme, vrlo je nerealno", kazale je agenciji Mina programski direktor te NVO, Jelena Marojević Galić.

Ona je podsjetila da članstvo u NATO nosi sa sobom i mogućnost boravka vojnih brodova u teritorijalnim vodama države članice, kao i organizovanja vojnih vježbi na njenoj teritoriji.

Neke države su se, kako je navela, suočile i sa otvaranjem vojnih baza i poligona na svojoj teritoriji.

"Sve to sa sobom nosi potencijalne rizike za životnu sredinu, i neophodno je uzeti i to u obzir prilikom odlučivaja o eventualnom članstvu u NATO savezu", kazala je Marojević Galić.

Ona je pojasnila da bi usljed boravka vojnih brodova u crnogorskim teritorijalnim vodama i lukama, moglo doći do biološkog zagađenja otpadnim vodama, čime se stvaraju rizici za ljudsko zdravlje.

Prema njenim riječima, postoji i opravdana bojazan od izlivanja toksičnih materijala i teških metala sa brodova u more.

"Iskustva drugih zemalja ukojima je došlo do formiranja vojnih baza na kopnu govore da su one nespojive sa lokalnim razvojem, a nema ni uslova za razvoj poljoprivrede i turizma. Uz to, postoji i mogućnost zagađenja prostora koji bi se koristio za potrebe vojnih vježbi", navela je Marojević Galić.

Ona je kao primjer navela bazu na Sardiniji, u čijoj blizini se nalazi i poligon za vježbu.

"Kasnijim ispitivanjem hrane proizvedene u blizini poligona, pokazalo se da su proizvodi štetni za upotrebu jer sadrže povećanu koncentraciju kancerogenih elemenata. Činjenica je i da je na području od 20-tak kilometara oko baze u Avianu nemoguće dobiti sertifikat za organsku proizvodnju u poljoprivredi", kazala je Marojević Galić.

Ona je upozorila da u slučaju formiranja vojne baze postoji i opravdana bojazan od nagomilavanja otpada koji sadrži otrovne materijale, poput azbesta, elektronske opreme, otpadnih ulja, akumulatora ili otpada od potrošene municije.

"Uzimajući u obzir površinu naše države, treba povesti računa i zapitati se o smanjenju vrijednosti nekretnina koje bi se našle u blizini baze ili poligona, a ništa manje važno je i pitanje buke. Sve su to mogući rizici pred kojima, ipak, ne treba žmuriti", smatra Marojević Galić.

Ona je podsjetila da Crna Gora ostvaruje veliki procenat svog BDP od turizma.

"Pa bi ekološka zaštita, uključujući i Jadransko more i kreiranje imidža Crne Gore kao ekološke i ekoturističke, mirne destinacije, trebalo da bude osnovni cilj svih razvojnih planova i programa", ocijenila je Marojević Galić.

Komentarišući teze zagovornika članstva u NATO je da će ono privući strane investicije, ona je podsjetila da je Crna Gora i 2007. i 2008. godine imala veliki ekonomski bum i priliv stranih investicija, a nije bila članica tog saveza.

"To pitanje je, ipak, mnogo više povezano sa drugim ekonomskim faktorima, i ne može se sagledavati samo kroz članstvo u NATO, tako da pominjenje toga kao prednosti članstva na neki način predstavlja manipulaciju", smatra Marojević Galić.

Prema njenim riječima, stvari se mogu posmatrati i na drugačiji način.

"Recimo, vrlo relevantno pitanje može biti i koliko se novca iz državnog budžeta odlilo do sada za učešće naše vojske u misijama u Avganistanu, koji su naši benefiti od toga i da li je taj novac mogao da se iskoristi za neka ekološka pitanja", kazala je Marojević Galić.

Može se, kako je navela, postaviti pitanje i tražiti poređenje sa tim koliko će eventualno članstvo u NATO savezu da košta Crnu Goru i da li bi se, umjesto toga, za taj iznos mogla unaprijediti komunalna infrastruktura.

Komentarišući trenutno stanje životne sredine u Crnoj Gori, ona je kazala da je "životna sredina dobra onoliko koliko je i država riješena da značajnije povede računa o njoj i da rješava probleme".

Bonus video: