Šest porodica iz Zverinjaka do kraja godine dobiće krov nad glavom

U žive raseljeni sa Kosova, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, kao i nekadašnji radnici Željezare i Građevinskog preduzeća
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2014. 15:13h

Problem šest porodica iz nikšićkog naselja Zverinjak, čije barake se nalaze na zemljištu koje je prije osam godina vraćeno porodici Todorović, nekadašnjim vlasnicima, konačno će biti riješen. Kako je “Vijestima” kazao potpredsjednik Opštine Dragan Perović do kraja godine će u naselju Gračanica, gdje na opštinskom zemljištu stoje četiri izlivene ploče površine po 117 kvadrata, biti urađeno osam stanova.

“Pošto je finansijska situacija u Opštini takva kakva je i ne dozvoljava nam bilo kakva ulaganja, pomenutim porodicama ustupićemo zemljište sa postojećim temeljima i osloboditi ih plaćanja naknada na osnovu komunalija, dok bi 800 hiljada eura, koliko je potrebno da se ti temelji dovedu namjeni, obebijedili od donatora”, kazao je Perović.

Prema njegovim riječima iz lokalne uprave su već razgovarali sa UNHCR-om i Helpom, zatim sa Vladom i resornim ministarstvima - rada i socijalnog staranja i održivog razvoja, i od njih očekuju finansijsku pomoć.

“Veliku pomoć nam u rješavanju ovog problema pružaju i Akcija za ljudska prava i Centar za socijalno. Razgovarali smo sa porodicama, objasnili im kako i kada namjeravamo da riješimo njihov problem i oni su to prihvatili zadovoljni što će dobiti krov nad glavom”, kazao je potpredsjednik Opštine.

Posljednje iseljenje koje je bilo zakazano za 25. mart pomjereno je za 15. maj zahvaljujući razumijevanju sveštenika Miodraga Todorovića, vlasnika zemljišta.

“Obavićemo razgovor i sa vlasnikom imanja i svjesni činjenice da je to opet na uštrb ostvarivanja njegovih prava, zamolićemo ga da se strpi do kraja godine kako bi zajedničkim naporom riješili problem naših sugrađana”, kazao je Perović.

Todorović je više puta pozivao nadležne insistucije da pomognu porodicama iz Zverinjaka kako ne bi ostali bez krova nad glavom, ali te ih je sudbine spašavala samo njegova dobra volja da svaki put pristine na odgađanje iseljenja.

Posljednje iseljenje koje je bilo zakazano za 25. mart pomjereno je za 15. maj zahvaljujući razumijevanju sveštenika Miodraga Todorovića, vlasnika zemljišta

Odluka o povraćaju zemljišta, u pitanju je oko 4,5 hiljada kvadrata koje je oduzeto 1963. godine prilikom izgradnje Željezare, stara je osam godina, a sudsko rješenje o izvršnom postupku je iz 2011. godine.

U tim barakama žive raseljeni sa Kosova, korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice, kao i nekadašnji radnici Željezare i Građevinskog preduzeća.

“Zadovoljni samo ako se to što nam je obećano i realizuje. Žao nam je što će Todorović, koji je sve ove godine imao razumijevanja za nas, još uvijek čekati da mu oduzeta zemlja bude vraćena. Nadamo se da je to ovoga puta sigurno”, kazao je Ernest Špatolaj.

Obezbijediti alternativni smještaj za porodice u Zverinjaku

Amnesti Internešnal /Amnesty International/ (AI) pozvala je vlasti u Crnoj Gori da obezbijede adekvatan alternativni smještaj za porodice koje žive u naselju Zverinjak u Nikšiću, a koje bi trebalo da budu izbačene iz svojih kuća 15. maja.

“Sedam domaćinstava sa 14 odraslih i 20 djece, živjeli su u neformalnom naselju na sada privatnom zemljištu tokom proteklih osam godina. Domaćinstva uključuju pet romskih porodica koje su raseljene sa Kosova. Preostala dva domaćinstva uključuju samohraneu majku i diejte i dva penzionera koji nemaju alternativan smještaj”, kaže se u saopštenju AI.

Oni navode da je vlasnik zemljišta dobio dozvolu od nikšićkog suda da izbaci porodice i sruši njihove kuće, a da se, tokom prethodne tri godine u više navrata, vlasnik saglasio da odgodi izbacivanje, kako bi dozvolio crnogorskim vlastima da obezbiejde alternativni smještaj tim ljudima.

Vlasnik se u martu, dodaje se, saglasio da odgodi izbacivanje do 15. maja.

“AI je duboko zabrinuta jer crnogorske vlasti u više navrata nijesu obezbijedile ovim porodicama zaštitu od prinudnog useljenja utvrđenu međunarodnim pravom, kao id a osiguraju adekvatan alternativni smještaj”, kaže se u saopštenju.

AI je, dodaje se, zabrinuta da će sedam domaćinstava biti prinudno iseljena, u suprotnosti sa međunarodnim standardima, uključujući Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima (ICESCR), koji je Crna Gora potpisala.

“Crna Gora je, kao potpisnica ICESCR-a, dužna da obezbijedi adekvatan smještaj pogođenim porodicama, kako ne bi bili beskućnici”, navode iz AI.

Galerija

Bonus video: