DPS priznao da nisu glasali za Rodića, Braun: Veliko razočaranje što nije izabran VDT

“Sve zainteresovane strane moraju da rade da bi obezbijedile da imamo VDT što prije"
65 pregleda 33 komentar(a)
Sju Kej Braun, Foto: Luka Zeković
Sju Kej Braun, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.04.2014. 14:37h

Namjera opozicije da izabere vrhovnog državnog tužioca (VDT) po svojoj mjeri nema veze sa demokratijom, niti sa potrebom za daljim napretkom Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS), u saopštenju iz kog se vidi da DPS nije glasao za kandidata Gorana Rodića.

Poslanica DPS Marta Šćepanović je saopštila da razumiju posebnu zainteresovanost pojedinih opozicionih poslanika za izbor VDT sa kojim će, kako je kazala, morati uskoro da vode veoma ozbiljne razgovore.„Namjera opozicije da izabere tužioca po svojoj mjeri nema veze sa demokratijom niti sa potrebom za daljim napretkom Crne Gore ka EU. Koliko je važno da na ključnim pozicijama u svim strukturama vlasti imamo odgovorne ljude najbolje znamo mi u DPS-u“, saopštila je Šćepanović.Ona je rekla da formalnim uslovima, koje EU očekuje da budu ispunjeni, moraju suštinski pristupiti.„Crnoj Gori ne treba VDT da bi kazali da smo ga izabrali, već sa te pozicije neko treba da se odgovrno odnosi prema svim predmetima i da prema svakom jednako primjenjuje zakon. DPS je podržala takvog čovjeka, ali opozicija nije i mi na to nijesmo reagovali, poštujući pravo svakoga da bira po svom nahođenju“, saopštila je Šćepanović.

Ona je rekla da, kada su, pored DPS-a, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, albanske nacionalne partije i dobar dio opozicionih poslanika odlučili da ne daju podršku drugom predloženom kandidatu, ostatak opozicije to predstavio kao udar na demokratiju.

„Ta ista njihova demokratija je protiv EU, NATO integracija i protiv svoje države. I prije i nakon 2006. godine ostao je isti njihov cilj – da se u Crnoj Gori ne odlučuje o Crnoj Gori. Dokaza za to je sve više“, poručila je Šćepanović.

Braun i Fišer razočarani

Neizbor vrhovnog državnog tužioca (VDT) u parlamentu razočaravajuća je odluka i što duže bude trajao proces izbora, manje je šansi za napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poručili su ranije američki i njemački ambasadori u Crnoj Gori, Sju Kej Braun i Pius Fišer.VDT u ponedjeljak nije izabran u parlamentu, jer advokat Goran Rodić nije dobio tropetinsku, odnosno podršku 49 poslanika.“To je definitivno razočarenje za sve. Ohrabrujemo parlament da nastavi da radi da se ovo riješi”, rekla je Braun, navodeći da nije dobro da na tu važnu poziciju niko nije izabran već duže vrijeme. Ona je poručila da žele da svi nastave da rade zajedno da bi se to dogodilo. Upitana ko je krivac za ovakvo stanje, Braun je novinarima kazala da neće upirati prstom ni u koju grupu ili pojedinca. Fišer je, kako je kazao, saglasan sa američkom koleginicom da je neizbor VDT-a razočarenje.“Jer vam hitno treba VDT i, što duže treba da se izabere novi VDT, manje je šansi da se vidi napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. To mjesto treba da bude popunjeno, jer je VDT ključna osoba za uspostavljanje bilansa rezultata za Crnu Goru”, rekao je Fišer. On smatra da nema smisla kriviti nekog za ovakvu situaciju.“Sve zainteresovane strane moraju da rade da bi obezbijedile da imamo VDT što prije. I ovo se odnosi kako na vladajuću koaliciju, tako i na opoziciju. Bilo je tajno glasanje i ne znamo ko je glasao protiv kandidata”, rekao je Fišer.

Šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič na svom Twitter nalogu napisao je da je izbor VDT-a važan je za jačanje vladavine prava.

"Novu proceduru za izbor VDT trebalo bi pokrenuti bez odlaganja", napisao je Drobnič.

Bonus video: