Vakcinacija djece u Crnoj Gori: Kazna 550 eura za neodlučne

Roditelji u Crnoj Gori su zakonom obavezni da vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti
357 pregleda 127 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2014. 14:25h

Roditelji u Crnoj Gori su zakonom obavezni da vakcinišu djecu protiv deset zaraznih bolesti, a ako to ne učine moraće da plate novčanu kaznu do 550 eura, mada ovakvi postupci do sada, kažu nadležni, nijesu vođeni.

Ipak, postoji i druga posredna sankcija za roditelje koji ne vakcinišu djecu, koja se ogleda u tome da nevakcinisano dijete ne može biti upisano u vrtić ili školu, a na osnovu ljekarskih uverenja koja u tim ustanovama traže.

Načini i rokovi davanja vakcina u Crnoj Gori defisani su Pravilnikom o uslovima i načinu sprovođenja obavezne imunoprofilakse i hemioprofilakse protiv određenih zaraznih bolesti.

Tuberkuloza

Dijete treba da dobije BCG vakcinu u prvoj godini života, najčešće prilikom otpuštanja iz porodilišta, a ukoliko je do tada ne primi onda do navršena dva mjeseca. Dokaz da je dijete uspješno vakcinisano je ožiljak na mjestu vakcinacije prečnika najmanje tri milimetra.

Difterija

Vakcinacija protiv difterije se započinje kada dijete napuni i dva mjeseca i mora se završiti do sedmog mjeseca, a najkasnije do prvog rođendana. Ako se iz bilo kojih razloga vakcinacija ne sprovede u utvrđenom roku dijete se vakciniše između 12 i 18 mjeseci.

Ova vakcina može biti samostalna ali može biti i dio kombinovane vakcine, kao što je trenutno slučaj u Crnoj Gori.

Potpuna vakcinacija se sprovodi davanjem dvije ili tri doze vakcine u zavisnosti od uzrasta vakcinisanog i vrste vakcine koja se koristi. Razmak između dvije doze vakcine koja sadrži komponentu difterije ne smije biti kraći od jednog mjeseca, odnosno u skladu sa uputstvom proizvođača.

Tetanus

Vakcinacija protiv tetanusa započinje kada dijete napuni dva mjeseca i mora se završiti dok napuni šest mjeseci, a najkasnije do godinu. Dijete se može vakcinisati i između 12 i 18 mjeseci ako prije nije moglo da dobije ovu vakcinu. Ova vakcina može biti samostalna, ali može biti i dio kombinovane vakcine.

Veliki kašalj

Djecu vakcinišu protiv velikog kašlja kada napune dva mjeseca i vakcinacija se mora završiti do navršenih šest mjeseci života, a najkasnije do godinu.

Ukoliko dijete iz nekog razloga ne primi ovu vakcinu može je dobiti između 12 mjeseci do navršenih pet godina života. I ova vakcina može biti samostalna ili dio kombinovane vakcine. Potpuna vakcinacija se sprovodi davanjem tri doze, a razmak između dvije ne smije biti kraći od jednog mjeseca, odnosno u skladu sa uputstvom proizvođača. Revakcinacija protiv velikog kašlja usljeđuje godinu nakon toga, a najkasnije do navršenih pet godina života.

MMR

Kada dijete napuni godinu dobija jednu dozu kombinovane žive vakcine protiv malih boginja, zaušaka i crvenke, odnosno MMR. U Pravilniku piše da se vakcinacija mora srovesti do navršenih 15 mjeseci života. Vakcinacija MMR-om može se započeti i uzrastu od šest do 12 mjeseci života ukoliko se utvrdi postojanje epidemiološke indikacije za vakcinaciju.

HB

Imunizacija protiv hepatitisa B sprovodi se vakcinom protiv hepatitisa B proizvedenom metodom genetskog inženjeringa. Vakcina se daje u tri doze. Prva se daje već u uzrastu novorođenčeta, druga nakon mjesec dana, a treća šest mjeseci nakon prve doze. Vakcinacija protiv hepatitisa B treba da se završi do navršenih 12 mjeseci života. Nepotpuno vakcinisana djeca nakon 12 mjeseci života primaju nedostajuće doze.

HiB

Protiv oboljenja izazvanih Hemofilusom influence tipa B daje se HiB vakcina i to sa navršena dva mjeseca do pet godina. Dobijaju se tri doze.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Vakcina - brana masovnom umiranju
  • Intervjue sa dr Slađanom Velkov, dr Lidijom Gajski, dr Rajkom Strahinjom, Sašom Ceci

Galerija

Bonus video: