Bećković u Budvi brani ćirilicu

"Vlast u Crnoj Gori je pobijedila svoj narod pomoću drugih nacionalnih zajednica, koje je redovno napominju kako je zahvaljujući njima izborila svoju nezavisnost”, izjavio je Bećković
139 pregleda 115 komentar(a)
Matija Bećković, Foto: Boris Pejović
Matija Bećković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.08.2018. 06:03h

Srpski akademik Matija Bećković će održati poetsko veče u Budvi tokom festivala književnosti “Ćirilicom”, koji drugu godinu zaredom organizuje Javna ustanova Biblioteka Budve u saradnji sa Udruženjem izdavača i knjižara Crne Gore. Poznatom pjesniku će to biti prvi dolazak u Budvi nakon decenije. Bećković je jedan od prvih laureata književne nagrade “Stefan Mitrov Ljubiša”, festivala Grad teatar, koja mu je dodijeljena 1995. godine. N

a prošlogodišnjem festivalu gostovao je mitropolit SPC Amfilohije, koji je tada pozavo da se posmrtni ostaci Petra Petrovića Njegoša izmjeste iz mauzoleja na Lovćenu.

Bećković je tokom devedestih bio rado viđen gost na kulturnim događajima u Budvi, a od nekadašnjeg potpredsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovićasvojevremeno je kupio i plac od 250 kvadata u Krimovicama. Poznati pjesnik protivio se obnovi nezavisnosti Crne Gore, a kasnije i njenom učlanjenju u NATO. On je u medijskim nastupima, između ostalog, Crnogorce nazivao “Montenegrinima koji ispunjavaju milom ono što je okupator pokušavao silom”. Uoči referenduma 2006. poručio je da “šaka jada od milion Crnogoraca podiže glavu i hoće da se pita”. On je kazao i da je “vlast u Crnoj Gori pobijedila svoj narod pomoću drugih nacionalnih zajednica, koje je redovno napominju kako je zahvaljujući njima izborila svoju nezavisnost”.

“S njihovom pomoću promijenila i ime, pismo, jezik, istoriju. Rekli su da Montenegro nije ratovala i da nije bombardovana. I to je istina. Ratovala je i bombardovana je srpska Crna Gora. Držeći taj trend, ostalo je još samo da promijene pol“, kazao je Bećković komentarišući odluku o ulasku Crne Gore u NATO. Gostovanje srpskog pjesnika uslijediće nakon ulaska Crnogorske u vladajuću koaliciju i njenog uslovljavanja da “politički funkcioneri Opštine Budva moraju da se suzdržavaju od javnog komentarisanja tema i pitanja i učestvovanja u događajima, čija bi posljedica mogla da bude povreda nacionalnih, etičkih ili vjerskih sentimenata građana Budve i Crne Gore, uz puno poštovanje Ustava Crne Gore”.

Nakon potpisivanja koalicionog sporazuma u Budvi su uklonjeni bilbordi u kojima je pisalo da je srpska vojska oslobodila Budvu. Bilborde je u aprilu postavio Odbor za proslavu sto godina od oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu, što je izazvalo burnu reakciju, a reagovali su i Vlada i Tužilaštvo.

Bonus video: