Saradnja Crne Gore i BiH: Finansiraće 13 naučnih projekata

Na Konkurs za zajedničke naučnoistraživačke projekte, u propisanom roku, stiglo je 18 prijava
1 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 16:22h

Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BiH) će, u naredne dvije godine, finansirati 13 zajedničkih naučnoistraživačkih projekata, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva nauke.

"Mješovita komisija za naučno-tehnološku saradnju između Crne Gore i BiH odobrila je 13 projekata, na osnovu Konkursa za sufinansiranje zajedničkih naučnoistraživačkih projekata u okviru naučne i tehnološke saradnje dvije države za 2014. i 2015. godinu", kaže se u saopštenju.

Na Konkurs za zajedničke naučnoistraživačke projekte, u propisanom roku, stiglo je 18 prijava.

"Nakon razmatranja prijava, u skladu sa utvrđenim kriterijumima Konkursa i istraživačkim prioritetima u obje zemlje, ukupno je za realizaciju prihvaćeno 13 projekata, koji će biti finansirani u 2014/2015. godini", navode iz Ministarstva.

Protokolom je, kako su pojasnili, dogovoreno da će crnogorska i bosansko-hercegovačka strana finansirati projekte u godišnjem iznosu od 1,5 hiljada eura po projektu, tako da strana koja šalje naučnike pokriva troškove prevoza između dvije zemlje, dok strana koja prima naučnike pokriva troškove boravka (smještaja, dnevnica i lokalnog prevoza), neophodne za realizaciju saradnje na odobrenom projektu.

"Mješovita komisija je dogovorila da se sljedeći konkurs za zajedničke projekte za period 2016/2017. godine, objavi najkasnije do 15. marta 2015. godine, sa 15. majem 2015. godine kao krajnjim rokom za dostavljanje prijedloga projekata", kaže se u saopštenju.

Bonus video: