Civilni sektor ponovo kritikuje finansiranje NVO

Planiran budžetom Crne Gore za podršku realizaciji projekata NVO u 2014. godini je oko 1,7 miliona eura, i svake godine je sve manji
0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Goran Đurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.04.2014. 13:30h

Dio Zakona o nevladinim organizacijama koji se odnosi na finansiranje iz javnih fondova se već skoro tri godine ne primjenjuje, poručio je šef Tasko kancelarije u Crnoj Gori Goran Đurović na konferenciji o finansiranju NVO iz javnih fondova.

"Razlog koji se uobičajeno navodi je što Zakon o igrama na sreću nije usaglašen sa ovim propisom. Činjenica je da ništa nije smetalo Ministarstvu finansija ni Vladi da donese podzakonski akt kojim se uređuje finansiranje NVO i budžetom planira sredstva za ovu namjenu a da Zakon o igrama na sreću ostane nepromijenjen", poručio je Đurović.

Sve to za posljedicu ima nemogućnosti pristupa javnim fondovima nevladinih organizacija u oblastima koje su istaknute kao prioritene i u kojima je najzahtjevniji proces pristupanja EU.

"Za donošenje odgovarajuće odluke u vezi sa finansiranjem nevladinih organizacija u Crnoj Gori treba imati na umu da će sve više NVO biti okrenute domaćim izvorima finansiranja jer je najveći broj donatora napustio Crnu Goru a fondovi EU su dostupni za manji broj NVO", saopšteno je nakon konferencije.

Šef Ureda za suradnju Vlade Republike Hrvatske i NVO, Igor Vidačak naveo je da su u 2012. godini projekti NVO finansirani iz javnih fondova u ukupnom iznosu od 205 miliona eura.

"Najviše sredstava izdvajaju gradovi, 61 milion eura dok se iz državnog budžeta izdvaja 31 milion eura. Za finansiranje projekata čiji je cilj razvoj nevladinih organizacija izdvojeno je 5 miliona eura", naveo je Vidačak.

Planiran budžetom Crne Gore za podršku realizaciji projekata NVO u 2014. godini je oko 1,7 miliona eura, i svake godine je sve manji.

Bonus video: