Gvozdenović o odlaganju otpada: Rješenja da budu brza i efikasna

Gvozdenović je podsjetio da su predstavnici NVO sektora uključeni u pregovarački proces koji se tiče oblasti životne sredine
2 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branimir Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.04.2014. 14:31h

Situacija u vezi sa odlaganjem otpada mora potpuno da se promijeni, poručio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, navodeći da moraju ponuditi brza i efikasna rješenja.

On je, na današnjem sastanku zvaničnika Ministarstva i ekoloških nevladinih organizacija (NVO), istakao da je izuzetno važno da predstavnici javne uprave i civilnog sektora udruže kapacitete kako bi se ubrzao evropski put i implementirala dobra evropska i svjetska praksa.

"Takođe, bitan segment je zajednički rad na konkretnim projektima vezano za pitanje otpada. Prije nekoliko godina smo potpisali memorandum o saradnji sa ekološkim NVO, sa ciljem da zajedno podižemo kapacitete, radimo na jačanju svijesti i konkretnoj realizaciji projekata iz oblasti zaštite životne sredine", rekao je Gvozdenović, prenosi radio Antena M.

Kako je rekao, jedan od ciljeva je i da udruženim snagama pokušaju da obezbjede veća finansijska sredstva za projekte iz te oblasti.

Gvozdenović je podsjetio da su predstavnici NVO sektora uključeni u pregovarački proces koji se tiče oblasti životne sredine.

Pejović: Evropska komisija spremna da pomogne finansijski

Nacionalna koordinatorka za oblast životne sredine Daliborka Pejović kazala je da je izvjesno da će problematična poglavlja iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i životne sredine biti otvorena početkom naredne godine.

"Osnaženi smo mišljenjem Evropske komisije (EK) koja naglašava objkektivnu potrebu da se komunikacija sa NVO sektorom podigne na najviši moguči nivo, zbog čega je ministar Gvozdenović danas ovdje", kazala je ona.

Prema riječima Pejović, EK je spremna da pomogne i finansijski kontribuira u oblasti klimatskih promjena, gdje moramo jačati administrativne kapacitete.

"Što se tiče problema odlaganja otpada, moramo definisati održiv model i koncept koji će biti prepoznat od svih subjekata. Osim strategije održivog razvoja i drugih strateških dokumenata u obavezi smo da definišemo mapu puta i što prije započnemo i okončamo pregovore sa Evropskom unijom (EU)", navela je ona.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Valdemar Figaj precizirao je da će OEBS ove godine podržati projekte koji se tiču sprečavanje nelegalne sječe šuma, obuke rendžera u nacionalnim parkovima u policijskoj akademiji u Danilovgradu, kao i lociranja i mapiranja radona i azbesta.

Bonus video: