Milijarderu su dali 100 miliona, a studentima neće po 40 eura

Predizborni marketing DPS-a dobija nove, dosad neviđene modele perfidnijeg i latentnijeg pritiska, rekao je Srđan Perić
67 pregleda 15 komentar(a)
Parlament, skupština Crne gore, Foto: Luka Zeković
Parlament, skupština Crne gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2014. 14:28h

Član Odbora za prosvjetu Skupštine Crne Gore Srđan Perić (PCG) pozvao je Vladu da isplati kredite studentima, optužujući DPS da nakaradnim tumačenjem želi da izigra Zakon o finansiranju političkih partija.

Njegova koleginica Draginja Vuksanović (SDP) izjavila je “Vijestima” da se zakoni, pa ni ovaj, ne mogu primjenjivati retroaktivno i da bi, kada bi Vladino tumačenje bilo ispravno, to značilo da niko iz budžeta ne smije dobijati novac.

Posljednje dvije rate studentskih kredita nijesu uplaćene jer Vlada ima dilemu da li to smije da čini pošto Zakon o finansiranju partija zabranjuje isplate “kredita” nakon raspisivanja izbora i mjesec po njihovom okončanju.

Pošto je zakonska odredba široka, pa ne precizira da se to ne odnosi i na novac koji dobijaju studenti, ministarstva prosvjete i finansija tvrde da ne znaju kako da postupe. “Vijestima” je zvanično iz Vlade rečeno da su martovska i aprilska izdvajanja bila poslata u Ministarstvo finansija, ali da je isplata obustavljena a nalozi su vraćeni u Ministarstvo prosvjete pošto su izmjene Zakona o finansiranju partija stupile na snagu.

Cilj toga Zakona, koji su usvojili SDP i opozicija, je da se spriječe predizborne malverzacije DPS-a.

“Pozitivna CG zahtijeva od Vlade da redovno isplaćuje studentske kredite i da ne traži izgovor kako ne bi izvršavala obaveze prema onima koji su budućnost ove zemlje. Kad im ostavljaju ogromne dugove koje će vraćati upravo oni koji su danas na fakultetu, mogu im makar redovno isplaćivati rate studentskih kredita koji se kreću oko 40 eura,” rekao je Perić „Vijestima”, dodajući da predizborni marketing DPS-a dobija nove, dosad neviđene modele perfidnijeg i latentnijeg pritiska.

Vuksanović je rekla da sva primanja koja su se isplaćivala do sada, treba da se isplaćuju i dalje. Ona kaže da bi, u suprotnom, tumačenje Zakona o finansiranju partija bilo da se tokom izbora „svim subjektima u državi obustavlja isplata zarada i penzija, što je apsurd”. Iz Vlade, kako je rečeno “Vijestima” očekuju da Skupština rješi dilemu oko isplate kredita.

Nisu im problem milionski krediti, ali jeste rata studentskog kredita

Za vrh ove vlasti nisu bili problemi milionski krediti koje su davali „strateškim“ partnerima, niti enormni iznosi garancija koje su platili građani iz budžeta, ali se ispostavlja kao ogroman problem kada studentima, i to onim najboljim, treba da se isplati rata studentskog kredita, rekao je Perić.

“Ova Vlada je častila bivšeg vlasnika KAP-a, inače milijardera, preko 100 miliona eura, a sada studentima neće da isplati kredite. Očigledno je vrh DPS-a pogubio kompas kada im je dati toliki novac milijarderima u skladu sa Zakonom, a dati 40 eura odličnom studentu protivzakonito”

Insistiraće na isplati studentskih kredita

Pozitivna Crna Gora, odnosno, poslanik Srđan Perić će danas pokrenuti inicijativu da Odbor za nauku, prosvjetu, kulturu i sport zauzme stav kojim će od Ministarstva finansija insistirati da se nastavi isplata redovnih rata studentskih kredita.

Pozitivna Crna Gora zahtijeva da se redovno isplaćuju studentski krediti i da Vlada, odnosno resorno ministratvo ne traži izgovor kako ne bi izvršavala obaveze prema onima koji su budućnost ove zemlje.

"Nemamo nikakvu dilemu da DPS preko leđa studenata želi da izigra i obesmisli sprovođenje Zakona o finansiranju poltičkih partija koji treba da spiječi zlouopotrebe državnih resursa u partijske svrhe, a ne ni u kom slučaju da zakida studente.

Nije intencija Zakona da se studentima bilo sta uskrati. Naprotiv, namjera je da posao dobijaju najbolji i najkompetentniji, a ne oni koje DPS partijski želi da „uhlebi” ili preko kojih želi da kupi glasove", kazali su u ovoj partiji.

O studentskim kreditima da raspravlja Odbor za ekonomiju

Odbor za ekonomiju, finasije i budžet treba da razmotri problem u vezi neisplaćivanja studentskih kredita, odlučeno je na sjednici Odbora za nauku i prosvjetu, prenosi agencija Mina.

"Odbor za nauku, prosvjetu, kulturu i sport se na danas održanoj sjednici upoznao i sa problemom koji je nastao u primjeni Zakona o finansiranju političkih partija, a koji se odnosi na privremenu obustavu isplate studentskih kredita o čemu je ovih dana bilo riječi u medijima", objavljeno je na sajtu parlamenta.

Kako se navodi, nakon konstruktivnog i profesionalnog sagledavanja situacije, Odbor je zaključio da se obrati Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, kao nadležnom radnom tijelu.

"Koje na osnovu Zakona o finansiranju političkih partija vrši nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, da zauzme stav u cilju pronalaženja načina za prevazilaženje problema", navodi se u saopštenju.

Bonus video: