Studenti ostaju bez kredita zbog izbora

Obratite se Skupštini koja je donijela ovaj kontroverzni zakon, piše u odgovoru Vlade
68 pregleda 25 komentar(a)
Filozofski fakultet studenti Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Filozofski fakultet studenti Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 10.04.2014. 15:03h

Kako sada stvari stoje, studenti bi do kraja juna ove godine mogli ostati bez kredita, ako tumači zakona ne riješe dilemu koju je donio novi Zakon o finansiranju partija.

Nakon pritužbi studenata redakciji da im Vlada ne uplaćuje studentske kredite, “Vijestima” je iz Vlade saopšteno da posljednje dvije rate nijesu uplaćene jer Zakon o finansiranju partija zabranjuje isplatu kredita nakon raspisivanja izbora i mjesec dana po njihovom okončanju.

Pošto je zakonska odredba široka, pa ne precizira da se to ne odnosi i na novac koji dobijaju studenti, ministarstva prosvjete i finasija su u dilemi kako da postupe.

"Sredstva za finansiranje studenata su obezbijeđena (u smislu pozicioniranja u budžetu)i redovno su isplaćivana zaključno sa februarom 2014”, piše u odgovoru vladinog Biroa na pitanja zašto se kasni sa isplatom studentskih kredita.

Rječ je, kako se dodaje, o 1.432.000 eura za 3.477 studenatskih kredita i o 370.000 eura za 497 stipendija.

"Martovska i aprilska izdvajanja bila su čak poslata u Ministarstvo finansija odnosno Državni trezor, ali je isplata obustavljena, a nalozi su vraćeni u Ministarstvo prosvjete pošto je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija", piše u odgovoru Vlade.

Zakon je počeo da važi početkom marta, kada su već bili raspisani izbori za lokalne izbore u Beranama. S obzirom na to da 25. maja predstoji izlazak na birališta u Podgorici i još 11 opštinama, pitanje je kada će studenti dobiti novac.

U Vladi vjeruju da je Skupština adresa za rješenje problema. “S obzirom na činjenicu da više ne postoji institut autentičnog tumačenja zakona, predlažemo da se sa pitanjem o problemima isplate davanja studentima obratite Skupštini koja je donijela ovaj kontroverzni zakon,” piše u odgovoru vladinog Biroa.

Krediti inačestalno kasne

Zakon na koji se Vlada poziva u parlamentu su usvojili poslanici SDP-a i opozicije kako bi spriječili praksu DPS-a da uoči izubora koristi mehanizme za potkupljivanje građana.

DPS je nakon toga ovaj zakon osporio pred Ustavnim sudom. Studenti koji su se obratili “Vijestima” tvrde da neredovno odbijaju novac, odnosno da on kasni po tri-četiri mjeseca.

Skupštinski odbor za prosvjetu koji bi mogao dati tumačenje Zakona o finansiranju partija nije dobio od vladinih resora takav zahtjev, rečeno je “Vijestima”.

Bonus video: