U Dječjoj bolnici prepravljali papire o pregledu dječaka

U izvještajima ljekara broj 360 jasno se vidi da je datum pregleda, umjesto 1. mart 2012, prepravljen u 29. februar iste godine
67 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2014. 20:06h

Zdravstveno sanitarna inspekcija je utvrdila da je u Institutu za bolesti djece prepravljana medicinska dokumentacija u slučaju jedanaestogodišnjeg dječaka V. B. Ko je naknadno korigovao dokumente, još nije poznato.

Porodica dječaka se 2012. godine žalila zbog, kako su naveli, uskraćivanja zdravstvene zaštite za dječaka, budući da nije hospitalizovan, iako je to, kako su smatrali, bilo neophodno.

Na izvještajima ljekara specijaliste broj 360, jasno se vidi da je datum pregleda prepravljen, pa je umjesto 1. mart 2012. godine, prepravljen u 29. februar iste godine.

Ljekarska komora je, nakon prigovora porodice, obavijestila Ministarstvo zdravlja i predložila eksterni nadzor koji bi utvrdio kako je do toga došlo. Angažovan je i zdravstveno sanitarni inspektor koji je potvrdio da je dokumentacija prepravljana.

“Zaključak Komisije za stručna pitanja dostavljen je, između ostalih i ministarstvu, kome je predloženo da sprovede eksterni nadzor u Insitutu za bolesti djece, povodom prepravljanja datuma pregleda pacijenta, kao i narušenih međuljudskih odnosa”, kazao je “Vijestima” predsjednik Ljekarske komore Đoko Jočić.

Đoko Jočić

Komora je, kako je kazao, obaviještena od ministarstva da je zdravstveno-sanitarni inspektor sproveo nadzor i konstatovao da je dokumentacija prepravljana.

“Ministarstvo zdravlja nas je obavijestilo da je nalaz zdravstveno sanitarnog inspektora dostavilo KCCG na dalji postupak. Do danas nijesmo upoznati o preduzetim radnjama od strane KC”, rekao je Jočić.

Jočić je istakao da komora nema ovlašćenja da vrši nadzor nad zdravstvenim ustanovama i ljekarima pojedincima. Iz tih razloga i ne može identifikovati počinioca i preduzimati mjere iz svoje nadležnosti, dok se isti ne identifikuje od strane nadležnih institucija.

Odgovor na pitanje o aktivnostima uprave KCCG na utvrđivanju ko je prepravljao dokumentaciju, nije bilo moguće dobiti.

NVO Krug života podsjetila je juče da u predmetu Šahmanović, koji je 2009. godine predat tužilaštvu, nedostaje cjelokupna medicinska dokumentacija. “Od tada do danas ne zna se gdje je ona, iako bi trebalo da bude u Kliničkom centru", kazali su iz te NVO.

Oni podsjećaju i na slučaj pokojnog Božidara Kažića, čiji je potpis pristanka na hiruršku intervenciju falsifikovan, što je potvrdio i vještak.

Ovo nije izlovan slučaj, pitamo na šta još čekaju u tužilaštvu

Direktor NVO Krug života Dejan Cvijanović rekao je da primjeri ispravljanja dokumentacije pokazuju da nije riječ o izolovanim slučajevima.

"Imali smo doktoricu Glogovac iz Doma starih u Risnu, koja je javno priznala da je ispravljala dokumentaciju u slučaju pokojnog Vukića Obradovića. Jedino pitanje koje sada možemo da postavimo je što radi osnovno i više tužilaštvo i šta treba da uradimo da bi se oni pokrenuli", istakao je Cvijanović.

Iz Tužilaštva nijesu odgovorili na dopis "Vijesti".

Sumnje ostale i u slučaju Cvijanović

Slučaj dječaka V. B. nije jedini slučaj na koji iz nevladine organizacije “Krug život” ukazuju kao primjer falsifikovanja medicinske dokumentacije. To je bio razlog i krivične prijave u junu prošle godine protiv NN lica i Kliničkog centra Crne Gore.

Iz te organizacije napominju da je medicinska dokumentacija i u slučaju Cvijanović bila različita, kada je porodica uzela nakon smrti djeteta 2010. godine i dvije godine kasnije.

“Naknadno su postojala dva nova dokumenta, a takođe nijesu postojali određeni antibiogrami djeteta, što je ukazivalo na to da se nešto želi sakriti", kazali su iz te organizacije. Sumnjivo je i što je dokumentacija arhivirana tek 2012. godine, čak dvije godine nakon smrti djeteta.

Galerija

Bonus video: