Pozlilo radniku Metalca

Ipak, radnici poručuju da neće otići dok im zahtjevi ne budu ispunjeni, a sjutra im se pridružuju bivši radnici Radoja Dakića
98 pregleda 8 komentar(a)
Radnik Metalca, Hitna pomoć, Foto: Dnevne novine, Vedran Ilić
Radnik Metalca, Hitna pomoć, Foto: Dnevne novine, Vedran Ilić
Ažurirano: 08.04.2014. 20:21h

Jednom radniku nikšićkog Montavar Metalca, koji su proveli noć u parku preko puta zgrade Vlade, ležeći na prostirkama i kartonima, pozlilo je i prevezen je u Hitnu pomoć.

Ipak, radnici poručuju da neće otići dok im zahtjevi ne budu ispunjeni, a sjutra im se pridružuju bivši radnici Radoja Dakića, piše portal CDM.

Radnici Montavar Metalca i dalje su u parku preko puta zgrade Vlade, gdje su proveli prethodnu noć.

Komunalna ne da šator u parku

Ukoliko Vlada do petka u 15 sati ne nađe rješenje za probleme u kojima su radnici nikšićkog Montavar Metalca, Unija slobodnih sindikata (USS) će pozvati članstvo i građane da se pridruže njihovom protestu pored zgrade Vlade, najavljeno je iz te radničke asocijacije.

Sekretarijat USS je saopštio da će na taj način izraziti nezadovoljstvo zbog zatvaranja radnih mjesta, pretvaranja radnika i njihovih porodica u socijalne slučajeve i daljeg urušavanja standarda crnogorskih građana.

Radnici Metalca prethodnu noć su proveli u Njegoševom parku u Podgorici u blizini Vlade iz kojeg, kako su najavili, neće otići dok im se ne uplati 11 zarada, 27 doprinosa na zarade i dok se ne pokrene proizvodnja ili isplate otpremnine.

USS, kako je rečeno, zahtijeva od Vlade da hitno riješi situaciju u fabrici Montavar Metalac iz Nikšića čiji su radnici, nakon iscrpljivanja svih oblika sindikalne borbe, i pored ugroženog zdravlja, bili prinuđeni da počnu danonoćni štrajk “jer je to jedini način da skrenu pažnju Vlade na njihove opravdane i legitimne zahtjeve”.

"Od tri do šest časova smo bili na ivici izdržljivosti. Velika je vlaga i temperatura je naglo opala, dobro je da nije duvao vjetar jer ne znam kako bi smo izdržali", opisao je "Vijestima" prvu noć na otvorenom predsjednik Sindikalne organizacije Radislav Jauković.

On je rekao da će pokušati da nađu šator koji bi postavili u parku, ali i da im je iz Komunalne policije najavljeno da će im ga ukloniti.

"Postavićemo ga ako uspijemo da dođemo do njega", najavio je Jauković.

Oko 70 radnika Metalca je u parku, iz Vlade ih niko nije pozvao na razgovor niti najavio rješavanje situacije. Obišli su ih poslanici Demokratskog fronta Milutin Đukanović i Janko Vučinić.

"Iako je do prije dvije godine ova fabrika važila za uzor, sada Metalac jedino može važiti kao pokazatelj neodgovornosti, nesposobnosti, neozbiljnosti, neznanja i koruptivnosti današnje vlasti koja i dalje nesmanjenom žestinom uništava sve što je ostalo i što je naslijeđeno od nekadašnje crnogorske industrije", kazao je Vučinić nakon sastanka sa radnicima.

On je rekao da je neshvatljiv takav odnos ministarstava ekonomije i rada i socijalnog staranja prema nikšićkoj privredi i životnim problemima stotinu porodica koje su oni osudli na gladovanje i propast.

"Metalac Montevar je lako rješiv problem i samo postavljanje stručnog i poštenog menandžmenta bi omogućilo poslovanje firme, ali izgleda da niko iz vlasti nije pronašao lični interes u tome", rekao je Vučinić

Bonus video: