Pavlović ponovo pita Markovića: Možeš li reći stav o dokazima iz SAD

Ovo tražim od Vas, jer Vaš šef direktno negira ambasadu SAD i tako pokazuje spremnost da Crnu Goru konfrontira sa SAD
76 pregleda 8 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.04.2014. 16:32h

Koča Pavlović (DF) poslao je, preko parlamenta, dopunsko pitanje potpredsjedniku Vlade i ministru pravde Dušku Markoviću može li se “javno, jasno i nedvosmisleno” odrediti prema tvrdnji sadržanoj u zvaničnom saopštenju ambasade SAD u Crnoj Gori, da je američko pravosuđe ustanovilo korumpiranost visokih državnih zvaničnika i njihovih pravnih posrednika u postupku privatizacije Telekoma i da američko pravosuđe za to posjeduje dokaze.

“Ovo jasno i javno određenje tražim od Vas, jer Vaš šef, predsjednik Vlade i sve vaše kolege iz Vlade Crne Gore i dalje uporno ponavljaju stav da 'nema govora o postojanju bilo kakve korupcije tokom privatizacije Telekoma Crne Gore', čime direktno negiraju istinitost tvrdnji sadržanih u saopštenju ambasade SAD i tako pokazuju spremnost da državu Crnu Goru konfrontiraju sa njenim najznačajnijim spoljnopolitičkim saveznikom - administracijom SAD”, napisao je Pavlović, koji je već sa Markovićem, prije 15 dana, polemisao u parlamentu na ovu temu.

Iz ambasade SAD su saopštili da imaju dokaze da je bilo korupcije tokom privatizacije Telekoma i zato zatražili od vlasti da sprovedu potpunu istragu i privedu pravdi sve koji su krivi. Nakon toga je specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović rekla da, na osnovu do sada prikupljene dokumentacije, nije našla dokaze da je bilo ko od crnogorskih zvaničnika korumpiran u slučaju Telekom. U dokumentu američkog suda u koji su “Vijesti” imale uvid piše da američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC), tvrdi da je Ana Kolarević primila mito u ime svog brata Mila Đukanovića nakon privatizacije Telekoma 2005. Đukanović je nazvao u parlamentu gnusnim lažima sve što se vezuje za njegovo ime u aferi “Telekom”. Poslije je rekao da nije mislio na saopštenje ambasade, nego na novinske izvještaje.

Pošto idete u FBI i DEA, hoćete li ih pitati ko je u CG primio pare

Ko su crnogorski zvaničnici koji su korumpirani u aferi Telekom i ko su bili pravni i bankarski posrednici u tom koruptivnom poslu? Jeste li to pitali svoje sagovornike u SAD, i ako nijeste to pitanje postavili vašim američkim domaćinima - zbog čega bježite od tih saznanja g. Markoviću?”

“Ko su crnogorski zvaničnici koji su korumpirani u aferi Telekom i ko su bili pravni i bankarski posrednici u tom koruptivnom poslu? Jeste li to pitali svoje sagovornike u SAD, i ako nijeste to pitanje postavili vašim američkim domaćinima - zbog čega bježite od tih saznanja g. Markoviću?”, pitao je Pavlović.

Marković, koji u petak putuje u SAD i ide u FBI i DEA, nedavno je u parlamentu rekao da Đukanović nije pomenut u nijednom od američkih dokumenata u slučaju “Telekom ”.

On je to kazao odgovarajući na Pavlovićevo pitanje kako se određuje prema premijerovim izjavama i da li dijeli njegovo mišljenje da je sve što se u aferi “Telekom” vezuje za njegovo ime glupost i laž, ”pa čak i sao- pštenje ambasade SAD”.

Bonus video: