SPI istraživanje socijalnog stanja u svijetu: Crna Gora na 53. mjestu

Organizacija je izvršila poređenje132 države i poređala ih po više od 50 pokazatelja raspoređenih u tri grupe: osnovne ljudske potrebe, temelji blagostanja i mogućnosti
65 pregleda 10 komentar(a)
Podgorica, bašte, šetnja, Foto: Luka Zeković
Podgorica, bašte, šetnja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.04.2014. 15:08h

Najnovije istraživanje organizacije “Social Progress Imperative“ (SPI) o socijalnom stanju u svijetu izvršeno je poređenjem132 države koje su rangirane po više od 50 pokazatelja raspoređenih u tri grupe: osnovne ljudske potrebe, temelji blagostanja i mogućnosti.

Neki od ovih pokazatelja su: ishrana, osnovna medicinska njega, pristup čistoj vodi, čistoća, lična bezbjednost, pristup osnovnom znanju, pristup informacijama, komunikacija, održivost ekosistema, lična prava, lične slobode, pravo na izbor, tolerancija i inkluzija, pristup naprednom znanju,…

Crna Gora je zauzela 53. mjesto i kaže se da se dobro pokazala u oblasti ishrane stanovništva i osnovne medicinske njege, dok bi trebalo da izgradi više skloništa. Crna Gora se po ovom istraživanju ističe u dobrom omogućavanju pristupa osnovnom znanju, dok bi trebala više da uloži u održivost ekosistema. Takođe, naša zemlja se svrstava u države koje omogućavaju lična prava građanima, ali je nisko rangirana kada su u pitanju tolerancija i socijalna inkluzija.

istraživanje je pokazalo da je Novi Zeland socijalno najnaprednija država na svijetu.

Iza Novog Zelanda slijede Švajcarska, Island, Holandija, Norveška, Švedska, nakon njih Kanada, pa Finska i Danska, dok se na poziciji deset našla Australija.

U prvih dvadeset socijalno najnaprednijih država su i Austrija, Njemačka, Velika Britanija, Japan, Irska, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Slovenija, Estonija i Francuska.

Od zemalja iz regiona najbolje je kotirana Hrvatska koja se nalazi na 36. mjestu, Srbija je 41., Albanija je na 48. mjestu, a Makedonija mjesto iza. Ispod 50. mjesta je i BiH koja je zauzela 61. poziciju.

Na začelju tabele su Burundi, Centralnoafrička Republika i posljednji Čad.

Bonus video: