Vojvodić predložena za novog rektora Univerziteta

Vojvodić je dobila podršku 24 člana, od ukupno prisutnih 38 na sjednici Senata
119 pregleda 109 komentar(a)
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Radmila Vojvodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.04.2014. 10:32h

Profesorica Fakulteta dramskih umjetnosti Radmila Vojvodić predložena je, većinom glasova članova Senata, za rektora Univerziteta Crne Gore za mandatni period od 2014. do 2017. godine.

Za nju je, kako se navodi u saopštenju Rektorata, na sjednici glasalo 24 od ukupno 38 članova Senata.

Profesor na Medicinskom fakultetu Bogdan Ašanin dobio je 7, profesorica Ekonomskog fakulteta Gordana Đurović 4, a profesor na Filozofskom fakultetu Šerbo Rastoder 3 glasa.

Iz Rektorata su podsjetili da je vijeća osam univerzitetskih jedinica (Instituta za biologiju mora, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Fakulteta dramskih umjetnosti, Muzičke akademije, Fakulteta likovnih umjetnosti, Fakulteta za pomorstvo, Mašinskog i Arhitektonskog fakulteta), kao i grupa od 10 članova Senata, predložilo Radmilu Vojvodić, Vijeće Medicinskog fakulteta predložilo je Bogdana Ašanina, Filozofskog Šerba Rastodera, a Ekonomskog Gordanu Đurović.

Prema pravilima Univerziteta, članovi Senata glasaju tajno o utvrđenim kandidatima. Smatra se da je predlog za izbor rektora utvrđen kada kandidat dobije većinu glasova ukupnog broja članova Senata.

Upravni odbor bira rektora, na predlog Senata. Rektoru mandat traje tri godine, sa mogućnošću jednog reizbora.

Biznismenka i rediteljka bliska dvoru

Rediteljka i dekanica FDU Radmila Vojvodić istovremeno je “biznismenka ” kojoj poslove dodjeljuje vrh vlasti.

Suprug joj je ministar kulture, a ima i naklonost premijera. Vlasnica je agencije MAPA, koja je, između ostalog, bila poznata i po tome što je vlada angažovala da osmisli i sprovodi kampanju za povećanje povjerenja javnosti u NATO.

Nakon toga je povjerenje u NATO bilo niže nego ranije. Vojvodićeva je članica UO Univerziteta CG i rukovodstva podgoričkog Centra savremene umjetnosti.

Rođena je 1961. u Baru, a režiju je doplomirala na FDU u Beogradu, gdje je počela angažman u poznatim beogradskiom pozorištima - Atelje 212, Jugoslovensko dramsko pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, SKC…

Predsjednica je Udruženja dramskih umjetnika Crne Gore, a od 1996. predaje na cetinjskom FDU. Funkcije joj ne manjkaju, pa je i članica Savjeta za visoko obrazovanje.

Sa suprugom Branislavom Mićunovićem, ministrom kulture i medija i budućim ambasadorom u Beogradu, radila je zajedno kad je on bio na čelu CNP-a. Nije odgovorila na pitanje “Vijesti” jer joj je juče bila “prazna baterija telefona”.

Bonus video: