Danilovgrad: Mamografsko snimanje za Romkinje iz Nikšića

U dogovoru sa direktorkom Doma zdravlja Danilovgrad dogovorene su akcije snimanja pluća i štitne žlijezde u nastavku
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2014. 15:55h

U danilovgradskom Domu zdravlja je u saradnji te zdravstvene ustanove i Ministarstva za ljudska i manjinska prava organizovano mamografsko snimanje, za sve zainteresovane pripadnice romske populacije iz Nikšića.

Iz PR službe Ministarstva saopšteno je da Crna Gora do kraja juna 2014. predsjedava Dekadom inkluzije Roma 2005-2015. i da se kao najmarginalizovanija grupa u većini zemalja u Evropi, romska populacija suočava sa problemom siromaštva, lošeg obrazovanja, veoma loših uslova za zapošljavanje, diskriminacijom.

"Kao jedna od osnovnih tema kojima se država Crna Gora bavi u toku svog predsjedavanja Dekadom je zdravstvena zaštita. Ministarstvo je u susret 8. aprilu, Svjetskom danu Roma, organizovalo niz akcija sa ciljem uspješnije integracije romske populacije. Do ove današnje aktivnosti, sve su bile vezane za temu promovisanja obrazovanja. U saradnji sa Domom zdravlja u Danilovgradu organizovana akcija dala je očekivane rezultate. Romkinje, njih tridesetak, izabrale su jedan od načina da povedu više brige o svom zdravlju", saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da bi mamografsko snimanje trebalo biti obaveza svake žene posle četvrdesete godine i da jučerašnja akcija neće ostati usamljena, jer Ministarstvo planira još vezanih akcija u cilju promocije jednog od fundamentalnih ljudskih prava odnosno prava na zdravstvenu zaštitu.

"U dogovoru sa direktorkom Doma zdravlja Danilovgrad, gđom Kovačević dogovorene su akcije snimanja pluća i štitne žlijezde u nastavku.

Današnjim primjerom Romkinje iz Nikšića pokazale su svoju spremnost za unapređenjem svog položaja. Njihova zahvalnost što im je prilika pružena da povedu računa o svom zdravlju danas, kao i kroz buduće najavljene akcije Ministarstva za ljudska i manjinska prava, prava je slika onoga što želimo postići. Svrha rada ministarstva jeste upravo ta da svaki pojedinac osjeti benefite našeg rada kroz implementaciju strateških dokumenata, zakona i čistim, praktičnim primjerom. Slične aktivnosti biće organizovane i u Podgorici za Kamp Konik", saopšteno je iz ministartsva.

Čelni čovjek tog Vladinog resora dr Suad Numanović juče je, tokom akcije bio u danilovgradskom Domu zdravlja.

Numanović je istakao da je prevencija zdravlja najjeftiniji način očuvanja zdravlja i kao ljekar pozvao sve građane/ke da budu motivisaniji/e po pitanju očuvanja svog zdravlja u smislu redovnijeg obavljanja pregleda.

Bonus video: