CGO: Strah najveća prepreka u prijavi korupcije

“Neznanje nije najveći problem, najveći problem je strah građana da prijavljuju slučajeve korupcije i drugih nezakonitih radnji”
1 komentar(a)
Borba protiv korupcije, CGO, Foto: Facebook/CGO
Borba protiv korupcije, CGO, Foto: Facebook/CGO
Ažurirano: 01.04.2014. 12:03h

Najveća prepreka građanima da prijave korupciju je strah, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Ta nevladina organizacija je u okviru akcije Pozovi: spriječi ili liječi korupciju, danas dijelila promotivni materijal koji ukazuje na oblike korupcije i vezanih nezakonitih radnji, kao i na njihovu štetnost po društvo i kojima se ohrabruju građani da prijavljuju nezakonite radnje inspekcijskim organima.

“Neznanje nije najveći problem, najveći problem je strah građana da prijavljuju slučajeve korupcije i drugih nezakonitih radnji”, kazala je novinarima Tamara Milaš iz CGO.

Ona je navela da su od avgusta, kada je pokrenuta ova akcija, prisitgle desetine prijava.

Iz CGO očekuju da će one u narednom periodu biti još brojnije, jer se građani radije odlučuju da pozovu CGO i prijave korupciju, nego što će to uraditi na javnim mjestima.

Ona je navela da su prijave najčešće usmjerene na sivu ekonomiju, nepravilnosti u oblasti zapošljavanja, rad na crno, rad građevinske inspekcije, a veliki broj prijava se odnosi i na rad samih inspektora.

CGO kroz ovaj projekat želi da doprinese radu Uprave za inspekcijske poslove.

“Mi ćemo prijave proslijediti Upravi za inspekcijske poslove i pratiti dalji tok procesuiranja i informisati građane o preduzetim mjerama”, kazala je Milaš.

Ona je objasnila da je Uprava za inspekcijske poslove u poglavlju 23 prepoznata kao jedna od najvažnijih institucija za borbu protiv korupcije.

Milaš je kazala da će CGO na kraju projekta kroz zaključke i preporuke dati smjernice za rad Uprave kako bi kao civilni sektor doprinijeli poboljšanju stanja.

“Cilj akcije je da se građani ohrabre i informišu o tome da oni zaista mogu probleme koji se tiču nadležnosti prijaviti, a onda i otkloniti”, navela je Milaš.

Ulična akcija Pozovi: spriječi ili liječi korupciju dio je projekta Inspekcijom protiv korupcije koji se realizuje kroz Projekat podrške civilnom društvu u oblasti krivičnog postupka (CJCSP) a koji finansira Ambasada SAD u Podgorici, Biro Stejt departmenta za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona (INL).

Bonus video: