NVO 4 Life: Paušalne optužbe Dobričanina se mogu tumačiti i kao poziv na linč

Koliko je od ukupnog broja napada, onih koje su učinjeni od strane osoba koje koriste droge?
15 komentar(a)
Vladimir Dobričanin, Foto: Boris Pejović
Vladimir Dobričanin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2014. 11:13h

Nevladina organizacija 4 Life osudila je izjavu dr Vladimira Dobričanina koji je kao odgovorne za napade na zdravstvene radnike označio osobe koje koriste droge.

"Kao odgovorne za napade eksplicitno ste optužili osobe koje koriste droge i pri tom misleći na njih, upotrijebili, u najgorem smislu te riječi, diskriminatorski rečnik. S druge strane, neko bi Vašu optužbu mogao protumačiti i kao poziv na linč tih ljudi. Iznoseći paušalne i neutemeljene optužbe na račun ove diskriminisane grupe, dodatno ste ih stigmatizovali. Takođe, na ovaj način navlačite bijes, mržnju i prezir građana prema ovoj marginalizovanoj grupi i još pri tom pozivate državu na obračun sa njima", navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

Oni su upitali Dobričanina koju je metodologiju koristio kako bi došao do svoje tvrdnje i pozvali ga da objasni koliki je to ukupan broj napada, i od kada se vodi evidencija.

"Što smatrate pod napadom, fizički ili verbalni napad, ili oboje? Koliko je od ukupnog broja napada, onih koje su učinjeni od strane osoba koje koriste droge, kao i na koji način ste došli do podataka o njihovom zdravstvenom stanju?

Sigurni smo da ova vaša tvrdnja nije rezultat neke ozbiljne analize, već kao što smo već rekli, paušalna i neutemeljena optužba", dodaje se u saopštenju.

Oni napominju da su takve optužbe postale praksa.

"Kad se ne utvrdi krivac za bilo koje devijantno ponašanje, naravno, dežurni optuženi su zavisnici od droga. Želimo da istaknemo da smo svjesni da su osobe koje koriste droge sklone devijantnom ponašanju, ali nikako ne i da prihvatamo da su za sve loše što neko uradi u ovoj državi, isključivo oni krivci.

Sigurni smo da je od svih fizičkih ili verbalnih napada na zdravstvene radnike, u procentima, najmanje onih načinjenih od osoba koje koriste droge. Čak smo skloniji da vjerujemo da možda i najveći broj konfliktnih situacija imate sa osobama koje nijesu korisnici droga, već od ljudi kod kojih ne postoji ni jedan od pokazatelja ovih oblika ponašanja, tzv. normalnih i običnih ljudi. Po našim saznanjima, upravo ti normalni i obični građani su najnezadovoljniji zdravstvenom zaštitom, i vjerujemo da u nemogućnosti da svoje nezadovoljstvo izraze onima kojima bi možda htjeli ili trebali, svoj bijes i frustracije usmjeravaju ka onima koji su im dostupni, tj. vama, zdravstvenim radnicima koji ste im svakodnevno izloženi i u direktnom kontaktu sa njima. Zato smatramo da bi mnogo produktivnije bilo pozabaviti se uzrocima za ovakvo ponašanje građana prema zdravstvenim radnicima, i možda to bude ključ za rješavanje ovog problema.

Na kraju želimo da naglasimo da osuđujemo svaki vid nasilja prema zdravstvenim radnicima i da se bez izuzetka svaki vid ovakvog ponašanja treba oštro sankcionisati. Takođe smatramo da se krivica mora indivudualizovati, a ne nikako generalizovati i bez dokaza pripisivati samo jednoj određenoj grupi", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: