Kakva je veza između akcija ruralnog razvoja i lokalne akcione grupe

Završnu konferenciju, kojoj će prisustvovati ministri poljoprivrede iz Jugoistočne Evrope i na kojoj će se prenijeti sva pozitivna iskustva, organizovaće Evropska komisija
0 komentar(a)
putujuća radionica, Foto: Ivan Petrušić
putujuća radionica, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 31.03.2014. 14:54h

U Nikšiću je održana radionica na kojoj je Žan Mišel Courates iz Evropske komisije predstavnicima lokalne uprave, kao i pojednicima i firmama koje su uključene u agroindustrijski sektor predstavio tzv. Leader pristup i Lag-ove, odnosno vezu između akcija ruralnog razvoja i lokalne akcione grupe. Razlika između Leadera i drugih, tradicionalnijih mjera ruralne politike, je to da ova navodi „kako“ postupati, radije nego „šta“ treba uraditi, dok je uloga LAG-a da udruži javne i privatne partnere da budu dobro izbalansirani i reprezentativni.

U Crnoj Gori su formirane dvije grupe. Jedna obilazi Nikšić i njegovu okolinu, kao i Virpazar, a druga Kolašin. Glavni cilj je da sve interesne strane, posebno one na lokalnom nivou, vide kako da se uključe u proces donošenja odluka"

"U Crnoj Gori su formirane dvije grupe. Jedna obilazi Nikšić i njegovu okolinu, kao i Virpazar, a druga Kolašin. Glavni cilj je da sve interesne strane, posebno one na lokalnom nivou, vide kako da se uključe u proces donošenja odluka i da se stavi do znanja koja je važnost nacionalne administracije u procesu uključivanja zainteresovanih u implementaciju politike ruralnog razvoja“, kazala je Gjoršorska.

Đoko Krivokapić, potpredsjednik opštine Nikšić, podsjetio je da Nikšić nije samo teritorijalno najveća opština u Crnoj Gori već se u njoj i proizvodi najviše hrane u državi, a da će radionice, poput danas održane, pomoći da se što bolje pripreme za IPARD program, IPA komponentu koja se odnosi na ruralni razvoj.

Danas su predstavnici Evropske komisije, resornog ministarstva, lokalnih uprava regiona, TAIEX-a - Biroa za tehničku pomoć i razmjenu informacija, Stalne radne grupe za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope, zajedno sa Balkanskom i Evropskom mrežom za ruralni razvoj Prepare, obišli siraru „Katunjanka“ kod Danilovgrada, domaćinstvo Mirjačić koje se bavi proizvodnjom drenjina, kao i nikšićke farmere Rajka Pavlićevića i Vidoja Pantovića.

Završnu konferenciju, kojoj će prisustvovati ministri poljoprivrede iz Jugoistočne Evrope i na kojoj će se prenijeti sva pozitivna iskustva, organizovaće Evropska komisija.

Bonus video: