Programi kandidata za rektora: O decentralizaciji, hiperprodukciji...

Vojvodić bi otvorila Školu za doktorske studije, zaustavila ekspanziju studijskih programa i poboljšala biobliotski fond
106 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2014. 15:09h

Ukoliko bi profesor na Medicinskom fakultetu Bogdan Ašanin bio novi rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) mijenjao bi većinu normativnih akata, pa i sam Statut, kako bi se ubuduće primjenjivale demokratske procedure u najvišoj visokoškolskoj instituciji u Crnoj Gori.

On je to saopštio na javnom predstavljanju programa razvoja UCG iz ugla četiri kandidata za rektora.

Kandidat Filofoskog fakulteta Šerbo Rastoder zalagao bi se za decentralizaciju UCG, dok bi dekanica Fakulteta dramskim umjetnosti Radmila Vojvodić insistirala da svi činioci odrade svoj dio posla. Profesorica na Ekonomskom fakutetu Gordana Đurović, kazala je da bi nastavila sa započetim reforma u sistemu visokom obrazovanja, jer “treba nastaviti gdje se stalo, a ne počinjati ispočetka”.

Ašanin bi akcenat stavio i na ispitivanju efekate primjene Bolonjske deklaracije, a problematični su, kako je rekao, niski zahtjevi za upus i hiperprodukcija kadra.

“Potrebno je povećanje broja studenata na tehničkim, biotehničim i biomedicinskih nauka, uključivanje studenata u svim procesima rada i odlučivanja i preimenovanja studenta povjerenika u studenta prorektora. Potrebno je i više ispitnih rokova”, plan je Ašanina.

Cilj bi bio i podizanje kvaliteta doktorskih studija i vrednovanja naučno istraživačkog rada, optimizacija broja angažovanih nastavnika sa strane, ali ne naušrtb kvaliteta. Predložio je i redefinisanje trenutnog modela finansiranja UCG od strane države.

Đurović je napomenula da UCG dijeli sudbinu državne ekonomije, te da je nerealno očekivati da se dotacije države povećaju u narednom periodu. Finansije UCG, kako je rekla, na granici su izdržljivosti.

“Zato treba raditi na povećanju sopstvenih prihoda kroz projekte koje je mogu realizavati. Ne smiju nas zavarati zatvaranja poglavlja u pregovorima za članostvu u EU koja se odnose na odbrazovanje i nauku, jer su problemi ostali”, predložila je ona.

Rastoder je naveo da je UCG pristao na rasprodaju ugleda i počeo društvo da sagledava komecijalizacijom. Potrebno je, kako je rekao, racionalno osmišljavanje upisne politike

Rastoder je naveo da je UCG pristao na rasprodaju ugleda i počeo društvo da sagledava komercijalizacijom. Potrebno je, kako je rekao, racionalno osmišljavanje upisne politike.

“Upisna politika treba da se temelji na stratešnim pravcima razvoja u smislu održavanja intelektualnog potencijala UCG”, rekao je on.

Funkcija rektora, kako je rekao, predstavnička je i protokolarna, tako da treba raditi na njegovom autoritetu.

“Kruta centalizacija je uzork brojnih nelogičnosti, kao na primjer da marginalizovane univerzitetsne jedinice imaju više članova u Upravnom odboru nego velike”, rekao je on.

Vojvodić je poručila da je na UCG potrebno više saradnje i posvećenosti, kao i da je potrebno pratiti stadarde, ali uz posebnosti Crne Gore. Za nju je nedopustivo i “uljuljkivanje” uz nerealna očekivanja državnih subvencija, zbog čega se treba pronaći model integracije koji bi omogućio stabilne finansije.

Vojvodić je poručila da je na UCG potrebno više saradnje i posvećenosti, kao i da je potrebno pratiti stadarde, ali uz posebnosti Crne Gore

Ona je poručila da bi otvorila Školu za doktorske studije, zaustavila ekspanziju studijskih programa i poboljšala biobliotski fond.

Prema propisima Univerziteta, Senat utvrđuje predlog kandidata za rektora u roku od sedam dana od dana izlaganja programa. Članovi Senata tajno glasaju o utvrđenim kandidatima. U slučaju tri i više kandidata za rektora, u prvom krugu je izabran kandidat koji dobije većinu glasova ukupnog broja članova Senata. Ako ni jedan od kandidata ne dobije potrebnu većinu, u drugom krugu se glasa za dva kandidata koji su u prvom krugu imali najviše glasova. Ako ni u tom krugu ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, u trećem krugu se glasa za kandidata koji je dobio više glasova u drugom krugu.

Sjednica Senata na kojoj će odluka biti donešena, zakazana je za četvrtak

Đurović - "žena od rabote"

Đurović je kazala da je na jednom skupu u Sarajevu dobila kompliment da je “žena od rabote” zbog njenog posvećenosti poslu.

Odgovarajući na pitanje da izdvoji dio biografije koji je posebno preporučuje, ona je navela i da ništa u životu nije zapalo “preko veze” i “prečicama”.

“Poslije svega što se desilo, prihvalita sam kandidaturu Ekonomskog fakulteta, jer mi imponije”, kazala je Đurović.

"Plate poslanika su veće od većine profesorskih”

Rastoder je napomenuo da je društvo pogrešno nametnula da je elita Crne Gore u Parmanetmu.

“Plate poslanika su veće od većine profesorskih”, rekao je on.

Rastoder se osvrnuo i na prošlost UCG: “Ogroman potencijal UCG bio je oslobođen na način koji svi manje više pamtimo. U tradiciji UCG nije da bude za ili protiv već da brani načela i principe koji su u službi prosperiteta i naprateka. Da li je baš tako bilo, neka svako prosudi”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: