Fejzić: Erdogan je najveći demokrata nove Turske, očekujemo ga u Crnoj Gori

Fejzić ističe da u svijetu ima onih koji ne žele da Turska bude uspješna
126 pregleda 89 komentar(a)
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Rifat Fejzić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2014. 12:05h

Reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić kazao je u intervjuu agencija Anadolija da su Turska iz 90-ih godina i ova današnja potpuno različite zemlje i to zbog napretka i razvoja kome je doprinijela aktuelna vlast predvođena premijerom Erdoganom čiji dolazak u Crnu Goru očekuje u aprilu na otvaranju Islamskog centra u Baru.

Fejzić ističe da u svijetu ima onih koji ne žele da Turska bude uspješna, kao i da je ova zemlja most između Evrope i Azije.

"Njegov uspjeh je veći ako se zna da Turska bilježi ekonomski rast u trenutku kada svijet nalazi u finansijskoj krizi. Ono što je Erdogan uradio je za svaki respekt. Turska je na svjetski strateški bitnom procesu. Ona je most između Evrope i Azije. Vjerovatno da u svijetu postoje oni kojima ne odgovara jaka Turska. Većini odgovara Turska kao partner, ali da bude zavisna. Međutim, Turska svojim razvojem pokazuje da može da razvija ne samo sebe već i ostale zemlje kojima je pomoć potrebna. Erdogan je napravio rezultat koji je nevjerovatan. Od zemlje koja je išla ka dužničkom ropstvu doveo je Tursku u situaciju da je to zemlja bez duga, koja čak nudi i pozajmice", kaže Fejzić.

Blokada društvenih mreža u Turskoj izazvala je brojne reakcije domaće i međunarodne javnosti, a Fejzić kaže da je neprijatno iznenađen objavljivanjem snimka sa sjednice Vijeća bezbjednosti, kao i da je Erdogan najveći demokrata u istoriji nove Turske

"Imamo sada situaciju kada se ograničava internet, a u svijetu se to tumači kao ugrožavanje slobode. Ali, moramo znati da je to sve privremenog karaktera. Činjenica je da Erdogan sve vrijeme, a posebno sada, u izbornom procesu ima dosta prepreka, kako iznutra tako i sa strane. S druge strane, imamo slučaj prisluškivanja i objavljivanja snimka sa sjednice Vijeća bezbjednosti. Još je teže kada vam to dođe od vaših ljudi. Mislim da će se sve ovo završiti i da će kasnije dobiti sudski epilog. Niko nije doprinio razvoju demokratije u Turskoj kao Erdogan. Upotreba interneta je utrostručena za vrijeme vladavine Erdogana. Ono što je on ponudio manjinama za svaku je pohvalu. Na osnovu svih svojih postupaka i djela, mislim da je on najveći demokrata u istoriji nove Turske", mišljenja je reis Fejzić.

Fejzić je nedavno boravio u Turskoj i na kratko se susreo sa premijerom Erdoganom. Kaže da očekuje njegov dolazak u Crnu Goru u aprilu.

"Prilikom mog boravka u Turskoj, kada sam bio na skupu koji je organizovala IZ Turske, sreo sam se sa premijerom Erdoganom. Upoznao sam ga sa stanjem muslimana u Crnoj Gori. On je rekao da će doći na otvaranje Islamskog centra u Baru, krajem aprila", kaže Fejzić.

Reis Islamske zajednice ističe i da je vrlo ponosan što u Crnoj Gori postoje 124 džamije.

"Prije 100 godina smo imali više džamija nego danas. Imamo potrebu za izgradnju još 10 džamija. Međutim, nekome to kao da smeta. Optužbe da džamija koju želimo izgraditi u Rožajama ne posjeduje građevinsku dozvolu je naručena", kazao je Fejzić u razgovoru za Anadoliju.

Bonus video: