Djeca oboljela od autizma u Crnoj Gori: Žrtve bolesti i predrasuda

U susret Međunarodnom danu posvećenom oboljelima od autizma, 2. aprilu, iz nevladinog sektora poručuju da je neophodan multidisciplinirani pristup u zaštiti te populacije
86 pregleda 10 komentar(a)
dijete, Foto: Shutterstock
dijete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2014. 06:15h

U Crnoj Gori ne postoji centar za autizam koji bi vodio računa samo o djeci koja imaju to oboljenje, ali sa druge strane ne postoje ni podaci koliko je osoba koje pate od ove bolesti u Crnoj Gori.

U susret Međunarodnom danu posvećenom oboljelima od autizma, 2. aprilu, iz nevladinog sektora poručuju da je neophodan multidisciplinirani pristup u zaštiti te populacije, kao i da treba raditi na borbi protiv predrasuda.

Samo na taj način može se odgovoriti epidemiji ove bolesti, smatra Tatjana Selhanović iz Udruženja za pomoć oboljelima od autizma.

“Često se postavlja pitanje da li je autizam u porastu ili je poboljšana dijagnostika? Sigurno je i jedno i drugo. Uticaji genetike, vakcine, zagađenja, modifikovane hrane... su potencijalni okidači. Ali ono što je evidentno, autista je sve više. U svijetu se barata sa podacima koji idu od 1 na 100 djece, do 1 na 36 djece u državi Masačusets”, upozorila je Selhanović.

Opširnije o ovoj temi čitajte u štampanom izdanju "Vijesti" za 31. mart

Bonus video: