87 odsto mladih vjeruje da se posao može naći samo preko veze

Blizu 80 odsto mladih koji su bili uključeni u program stručnog ososobljavanja priznalo da je i samo tražilo vezu kako bi ostalo na pozicijama na kojima su bili
76 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2014. 10:25h

Veliki procenat mladih, čak 87 odsto vjeruje da se u Crnoj Gori zaposlenje može naći samo ako postoje porodične i prijateljske veze, pokazala je anketa Unije slobodnih sindikata i ADP “Zid”. Anketa je urađena u okviru Monitoringa primjene Zakona o stručnom osposobljavanju visokoškolaca - generacija 2013.

Mirela Rajković iz ADP "Zid" kazala je da je blizu 80 odsto mladih koji su bili uključeni u program stručnog ososobljavanja priznalo da je i samo tražilo vezu kako bi ostalo na pozicijama na kojima su bili. Rajković je napomenula da su mladi uglavnom zadovoljni programom, te da se oko 30 odsto njih, od kojih je većina bila angaživana u državnoj upravi, nadalo da će ostati na tim pozicijama. Anketa je pokazala da mladi shvataju da je osnovna svrha programa obrazovna komponenta, odnosno da mladi steknu vještine i znanja. Ona je ukazala da se, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, konstantno povećava broj nezaposlenih visokoškolaca.

Napominjući da je anketirano 904 lica, odnosno 22 odsto od ukupnog broja mladih uključenih u program stručnog osposobljavanja, Ivana Mihajlović (USS) kazala je da je uočeno da su mnogi pravilnici u koaliziji sa Zakonom o stručnom osposobljavanju:

"I sam zakon je kontradiktoran i konstatuje da korisnici nijesu u radnom odnosu, a da se opet na njih primjenjuju opšti propisi iz rada".

Mihajlović je rekla da su se korisnici iz Budve i Herceg Novog žalili inspektorima, ali da su se oni proglasili nenadležnim za ta pitanja, navodeći da kao razlog to što oni nijesu u radnom odnosu.

Ona je istakla i da im je Inspekcija rada saopštila da nijesu imali primjedbi od korisnika ovog Vladinog programa.

Bonus video: