Đurović: I opozicija sad prekraja volju NVO

"Izmišljanje dodatne dokumentacije predstavlja flagrantan pokušaj mijenjanja volje većine organizacija koje su učestvovale u procesu imenovanja"
0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.03.2014. 13:48h

Kandidat za člana Savjeta RTCG Goran Đurović pozvao je Skupštinu Crne Gore da poništi predlog sastava budućeg Savjeta, koji je sačinio Administrativni odbor, da se ponovo pregleda dokumentacija NVO sektora i da se, kako je saopštio, poštujući zakon sačini nova lista po broju dobijenih podrški NVO.

"Iz zapisnika o radu radane grupe vidi se da je suštinski propust urađen kod usaglašavanja kriterijuma za procjenu validnosti predate dokumentacije. Članovi Administrativnog odbora dovedeni su u zabludu od strane radne grupe", kaže Đurović.

On tvrdi da NVO koje su predlagale kandidate za Savjet RTCG nijesu bile obavezne da uz finansijski izvještaj predaju i potvrdu da su finansijske iskaze predali Poreskoj upravi.

Na tome su prilikom analize dokumentacije insistirali u radnoj grupi i to je, prema ocjeni Đurovića, nezakoniti razlog zbog kojeg je eliminisana podrška nekoliko desetina NVO koje su podržale njega i Slavicu Striković.

U radnoj grupi su, osim službenika Skupštine, bile poslanice Azra Jasavić i Marta Šćepanović Đurović je dobio podršku da ponovo bude u Savjetu RTCG, ali nije Slavica Striković. Umjesto nje, predloženo da u Savjet uđe Milan Radović (GA).

"Izmišljanje dodatne dokumentacije predstavlja flagrantan pokušaj mijenjanja volje većine organizacija koje su učestvovale u procesu imenovanja", saopštio je Đurović.

On je poslanike Emila Labudovića i Branku Bošnjak podsjetio "na brojne trenutke u kojima su pričali kao predstavnici opozicije o prekrajanju volje glasača":

"Nema razlike u ovom što se sada dešava sa podrškama brojnih NVO meni i koleginici Slavici Striković u odnosu na to prekrajanje izborne volje. Sada oni, odobravanjem nezakonite liste radne grupe, prekrajaju volju dominantno onih NVO koje njihovim javno izraženim naporima da mijenjaju loše prakse u Crnoj Gori daju najveću podršku".

Bonus video: