Konjević: Nijesam zadovoljan radom policije

"Ne može nijedna stvar u ovom sistemu da bude idealna. Ne može se raditi bez grešaka i ne može se raditi bez propusta"
6 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2014. 17:01h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je danas da ni on nije zadovoljan radom Policije i dodao da jučerašnju izjavu kojom je premijer Đukanović izrazio nezadovoljstvo radom Tužilaštva i Policije shvata kao motiv da državni organi rješavajući konkretne slučajeve vrate povjerenje javnosti u njihov rad.

Konjević je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije povodom rasvjetljavanja slučaja napada na novinarku DAN-a Lidiju Nikčević saopštio da se kroz rješavanje takvih slučajeva vraća povjerenje javnosti u rad državnih institucija, prenosi Analitika.

"Ne može nijedna stvar u ovom sistemu da bude idealna. Ne može se raditi bez grešaka i ne može se raditi bez propusta. Vrlo je važno da se prepoznaje napredak u radu. Kroz ove dvije vrlo efikasne istrage u slučajevima napada na Vijesti i napada na novinarku Nikčević, mislim da građani sada mogu da poboljšaju mišljenje o radu Uprave policije i MUP-a", istako je Konjević.

Nakon sinošnjeg hapšenja nalogodavaca i izvršioca napada na novinarku Dan-a Lidiju Nikčević, ministar je izrazio zadovoljstvo uspješno sprovedenom akcijom pripadnika Centra bezbjednosti u Nikšiću, ali i kazao da je to bio drugi u nizu slučajeva koji je nanio štetu MUP-u i doveo do pogoršanja percepcije o radu MUP-a.

"Ostaje da nadležni sudski organi daju odgovor na ovo što je bio rad Policije i Tužilaštva u protekla dva mjeseca. Ne bih se vraćao na to kako je ko tumačio slučaj, sada je najvažnije da su nađeni izvršioci napada na redakciju Vijesti, a sada imamo riješen slučaj napada na novinarku DAN-a- kazao je ministar. On je podvukao da će policija u narednom periodu biti posvćena rješavanju ranijih napada na novinare. -U tom smislu prevashodno mislim na napad na novinara Tufika Softića. I tu ima napretka, ali vremenska distanca u slučaju iz 2007. značajno nam otežava. Vjerujem da će se za slučaj iz avgusta 2013. godine ipak doći do neposrednih izvršilaca", kazao je minisar unutrašnjih poslova.

On je, kako prenosi Analitika, istakao da očekuje da se u narednom periodu razriješi napad na načelnika Centra bezbjednosti u Baru Miloša Radulovića.

"Bili smo vrlo oprezni u davanju izjava i u slučaju Vijesti i napada na novinarku DAN-a, a sada i u ovom slučaju. Napretka u istrazi ima. Bili smo dosta zatvoreni u saopštavanju detalja istrage, jer nam je upravo želja da javnosti saopštimo kad imamo kompletiran slučaj. Očekujem da će to u prikladnom vremenskom intervalu da bude i u slučaju napada na načelnika CB u Baru."

"Istina se mora utvrditi. Puno smo zadnjih mjeseci imali nastupa koji su se završavali sa optužbama bez priloženih dokaza"

Upitan da prokomentariše jučerašnje navode medija u vezi sa optužbama koje se odnose na inspektora Martina Orlandića i navodne neregularnosti u slučaju Radulovića, Konjević kaže da će nadležni tužilac možda čak i danas sve detajno ispitati.

"Ne možemo dovoditi javnost u sledeću vrstu dileme. Ukoliko navodi osobe koja je to govorila nijesu tačni, onda ona za to mora odgovarati u skladu sa zakonom. Ukoliko su tačni, onda policijski službenik mora odgovarati. Ne može iz ovakvih pozicija da nije niko kriv. U ovakvim slučajevima dovodite u sumnju rad nadležnih državnih organa. Ja vjerujem da će Policija u saradnji sa Tužilaštvom u konkretnom navodu od juče utvrditi da li je to tačno ili nije tačno" saopštio je ministar i dodao da iz informacija kojima on raspolaže ima dovoljno prostora da nadležni državni organi na jednostavniji način utvrde šta je od toga istina.

"Istina se mora utvrditi. Puno smo zadnjih mjeseci imali nastupa koji su se završavali sa optužbama bez priloženih dokaza. Kredibilitet onoga ko nekoga optužuje mora ipak da stoji iza toga. Mora da stoji ne samo riječju, već mora i da postoji dokaz. Taj tekst je vrlo interesantan i mislim da će ga policija analizirati po više aspekata", zaključio je on.

Galerija

Bonus video: