Marković: Sve pravosudne institucije se moraju reformisati

On smatra da treba podsticati regionalnu saradnju na planu kontinuiranog razvoja vladavine prava i ljudskih prava i doprinositi procesu evropskih integracija
94 pregleda 5 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.03.2014. 13:25h

Crna Gora zagovara multilateralni pristup pitanjima iz oblasti vladavine prava, koja, kao zajednički problem, traže i zajednički odgovor, kazao je ministar pravde Duško Marković.

On je danas u Budvi otvorio prvi regionalni forum o vladavini prava za jugoistočnu Evropu.

Marković je rekao da Crna Gora, najmlađa članica najstarije panevropske organizacije, podržava sve aktivnosti na jačanje konvencijskog sistema, kao temelja vladavine prava, suštinske demokratije i zajedničkog evropskog identiteta.

On je kazao da Crna Gora podržava načelo subsidijarnosti, u skladu sa kojim suštinski značaj ima prethodna zaštita ljudskih prava na nacionalnom nivou kroz sistem djelotvornih pravnih ljekova.

"Građanima je neophodno približiti uslove prihvatljivosti predstavki pred Sudom, što će doprinijeti smanjenju neosnovanih predstavki. Podržavamo i druge mjere koje imaju za cilj unaprjeđenje efikasnosti suda u Strazburu", rekao je Marković.

On smatra da treba podsticati regionalnu saradnju na planu kontinuiranog razvoja vladavine prava i ljudskih prava i doprinositi procesu evropskih integracija.

To, kako je podsjetio, u potpunosti korespondira sa spoljno-političkim ciljevima Crne Gore. „U čijem ostvarenju se vodimo jednačinom- nacionalne reforme plus regionalna saradnja jednako evropske i evroatlantske integracije“, objasnio je Marković.

On je rekao da je nezavisna i samoordživa institucija za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije jedan od ciljeva reforme pravosuđa, koji će biti ostvaren realizacijom cijelog seta mjera iz Akcionog plana za poglavlje 23 do kraja 2015. godine.

On smatra da treba podsticati regionalnu saradnju na planu kontinuiranog razvoja vladavine prava i ljudskih prava i doprinositi procesu evropskih integracija.

Marković je kazao da su i u toj oblasti, kao i na polju vladavine prava potrebne institucije koje se drže principa "kvalitet prije brzine”.

Prema njegovim riječima, to su institucije koje rješavanju problema daju prioritet u odnosu na ispunjavanje rokova.

"Ovo zato što nijesmo odredili datum za članstvo u Evropskoj uniji, već artikulisali potrebu integracija i definisali korake ka tome cilju, a kjlučni cilj je sveukupna reforma crnogorskog društva u cjelini da bi u dogledno vrijeme i postali društvo slobode demokratije i jednakosti”, ukazao je Marković.

On je rekao da su u tom zahtjevnom procesu, posebno kada je riječ o vladavini prava, potrebne održive, a ne institucije sa oročenom funkcijom.

"Tako treba da bude transformisan i Centar za edukaciju, tako treba da bude reformisana svaka postojeća i osnovana svaka nova institucija u pravosuđu, sistemu zaštite i promocije ljudskih prava, odnosno sistemu borbe protiv korupcije i kriminala. U suprotnom, brzina i pritisak neće ostvariti željeni rezultat”, zaključio je Marković.

Bonus video: