Bez Rađenovića u Budvi se ni kran više ne okreće

Zbog neusklađenog rada opštinskih službi investitoru DOMA XXI u centru zapečaćena je građevinska mašina
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2014. 17:46h

Nevješto napisano produženje rješenja kompaniji MCG Montenegro iz jedne opštinske službe u Budvi, koje nije bilo prihvatljivo za drugu gradsku kancelariju - Komunalnu policiju, obustavilo je već treći dan izgradnju luksuzne 11- spratnice "DOM XXI" na mjestu nekadašnjeg supermarketa “Roda”, u centru grada.

Komunalna policija prije tri dana zapečatila je kran postavljen uz gradilište, jer je rješenje koje je imao MCG Montenegro u tom trenutku bilo isteklo.

Iza te kompanije stoje investitori rezidencijalnog kompleksa vila na Zavali, a Opštini u Budvi mjesečno plaćaju taksu od čak 22.000 eura da bi na javnoj površini od 30 kvadrata postavili kran za gradilište Doma XXI.

Taj iznos takse lokalna uprava obračunala je prije tri mjeseca, a investitor je sada ponovo podnio zahtjev za produženje rješenja. Opštinska služba im je izdala taj dokument, ali on nije prihvatljiv za Komualnu policiju.

"Vijestima" je u Komunalnoj policiji rečeno kako tim rješenjem nije precizirano da se javna površina koristi za postvaljenje krana. Upravo greška, kojom je izostavljen prvi član, koji je bio u pređašnjem rješenju, dovela je do novog prolongiranja početka intenzivnih radova, koji kaskaju od početka sedmice, od kada je kran van upotrebe.

Kompanija MCG Montenegro uložila je žalbu zbog omaške, u očekivanju da bi već koliko danas ono bilo ispravljeno, a njima omogućen nastavak radova.

Cijela birokratska zavrzlama između dvije opštinske službe dešava se u vrijeme kada u Opštini nema gradonačelnika. Pošto je predsjednik Opštine nakon afere Košljun ostao u pritvoru, nastao je haos u funkcionisanju administracije, o kojem su građani spekulisali od početka, a koji iz dana u dana postaje sve očigledniji.

Lazar Rađenović

Stanari naselja Gospoština u Budvi u kojem se gradi luksuzna zgrada, od početka su bili protiv postavljanja krana, ali je Opština pozivajući se na svoje odluke, dozvolila da se izda u zakup 30 kvadrata opštinskog zemljišta i tako omogući investitoru da postavi svoju operativu i gradi višespratnicu, za koju je još početkom jula prošle godine dobio građevinsku dozvolu, prethodno izmirivši milion eura za komunalije.

Iz kompanije „MCG Montenegro” juče su “Vijestima” potvrdili da oni očekuju da se otklone svi nedostaci u papirima, iznenađeni, kako se sve to dešava, i omogući im se da grade, jer je za tu zonu građevinska sezona oročena na 15. maj.

"MCG Montenegro" je Opštini dozvolila korišćenje javnog parkinga, kao jedan od ustupaka prilikom dogovora oko načina formiranja gradilišta u centru grada i omogućavanja da se kranu odredi najpovoljnije mjesto.

Međutim, sami početak izgradnje "DOMA XXI" izazvalo je revolt mještana Gospoštine, koji su tada pokrenuli inicijativu i za obaranje Detaljnog urbanističkog plana „Budva centar“.

Osporavana je i građevinska dozvola za jedanaestospratnicu, a inicirano je i podnošenje krivičnih prijava protiv nadležnih u Opštini Budva.

Sa 30 kvadrata Opštini 22.000 svakog mjeseca

Opština Budva je više nego profitirala iz posla u izgradnji solitera na mjestu supermarketa “Roda”, jer je 30 kvadrata opštinskog zemljišta za postavljanje krana iznajmila za 22.000 eura mjesečno. Toliko MCG Montenegro plaća na ime mjesečne takse, što na godišnjem nivou iznosi više od 240.000 eura.

Izgradnja Doma XXI na Internetu se reklamira pod sloganom Savremeni, moderan život u starom gradu.

Piše kako je DOM XXI novi ekskluzivni projekat, koji se gradi na 100 metara od Starog grada - istorijskog centra Budve, na obali Jadranskog mora.

"Jedinstveni projekat ovog objekta izabran je na međunarodnom arhitektonskom konkursu u kojem su učestvovali najbolji dizajnerski studiji iz 23 zemlje svijeta. Dizajn objekta je osmišljen u modernom stilu dekonstruktivizma koji karakteriše vizuelna kompleksnost i neobična forma konstrukcije. Arhitektura objekta se savršeno uklapa u ovdašnju arhitektonsku tradiciju”, piše, između ostalog, na sajtu investitora.

Galerija

Bonus video: