Ministar: Zakon o zdravstvenoj zaštiti stavlja pacijente u centar sistema

Regionalna direktorka SZO za Evropu Žužan Jakab, pozdravila je reformu zdravstva u Crnoj Gori i optimizaciju bolničkog sektora
4 komentar(a)
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Miodrag Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2014. 17:38h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović očekuje da Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kojim se uvode novine u organizaciji ustanova, bude usvojen u Parlamentu prije sezone odmora.

On je, nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Svjetskom zdrastvenom organizacijom (SZO), poručio da je riječ o bitnom zakonu i da je njihov zadatak da pokušaju da ubijede parlamentarce da je on dobar za crnogorske građana.

Regionalna direktorka SZO za Evropu Žužan Jakab, pozdravila je reformu zdravstva u Crnoj Gori i optimizaciju bolničkog sektora.

"To je veoma bitan zakon jer se njime pacijent stavlja u centar sistema”, rekla je ona.

Jakab je poručila da je procenat bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji se izdvaja za zdravstvo u Crnoj Gori adekvatan. Napomenula je da treba više investirati u prevenciju, kako ne bi imali opterećenje hroničnim nezaraznim bolestima, kao i da su razvojni pravci crnogorskog zdravstva u skladu sa onim što propagira SZO.

Radunović se zahvalio na saradnji i podršci koju su do sada imali od SZO. Sporazum je vrijedan 650.000 dolara, ali tu nije uračinata ekspertska i tehnička podrška SZO.

Bonus video: