U centru Nikšića fekalije iz podruma izbijaju u kade

Nema izgleda da Opština ove godine pomogne članovima više od 100 porodica iz četiri zgrade
160 pregleda 0 komentar(a)
fekalije, Nikšić, Stara varoš, Foto: Ivan Petrušić
fekalije, Nikšić, Stara varoš, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 27.03.2014. 17:47h

Iako je svega nekoliko stotina metara udaljena od centra Nikšića ulicama najstarije, ali vjerovatno i najzapuštenije nikšićke mjesne zajednice Stara varoš ne može se proći od smeća, rupa, izlivenih fekalija, pa djeluje kao najzabitiji dio grada.

Uzalud su stanari četiri željezarine zgrade slali dopise ranijoj lokalnoj upravi situacija se nije promijenila. Dio naselja na kojem se nalaze te zgrade, koje nikada nijesu tehnički primljene, nema atmosfersku kanalizaciju i čim padnu kiše stanari u podrume ne mogu sići bez čizama, a od izlivenih fekalija plaše se zaraze.

“Ovaj problem postoji od kada su zgrade napravljene, više od 50 godina. Ništa se nije promijenilo, a problem se samo uvećava. Kada je kiša voda pliva do druge stepenice i da bi ušli u zgradu moramo da stavimo palete koje uveče mičemo jer nema rasvjete pa da se neko ne slomi“, ispričali su stanari.

Posljednje obećanje bilo je da će rekonstrukcijom Željezničke stanice i Meandera i njihov problem biti riješen. Stanari su strpljivo čekali dvije godine, Željeznička stanica i Meander su završeni, a njima su ostala neispunjena obećanja.

„Ovo je sramota. Komšiji su prije nekoliko dana u kadi izbile fekalije. Podrumi su puni vode, fekalija, plašimo se zaraze. Ne znamo koga da zovemo, kome da se obratimo za pomoć“, revoltirani su stanari.

U četiri zgrade živi oko stotinu porodica, koje namjeravaju da se ponovo obrate Opštini.

Problem stanara željezarinih zgrada, sudeći prema trenutnoj situaciji u Opštini, neće biti brzo riješen.

„Te zgrade i okolni prostori su definisanim DUP-om Stara varoš-jug iz 2010. Ne postoji trenutno projektna dokumentacija koja je preduslov za bilo kakve dalje intervencije. Nadamo se da ćemo ove godine uspjeti da kompeltiramo projektnu dokumentaciju i planiramo ovu investiciju za iduću godinu, jer u Programu za 2014. nije konkretno kandidovana ova zona zbog nedostatka informacije o vrijednosti radova“, kazao je „Vijestima“ Nebojša Adžić, v.d. sekretara za uređenje prostora i zaštitu životne sredine.

Bonus video: