Četiri kandidata za rektora Univerziteta Crne Gore

Naredna, javna sjednica Senata zakazana je za 31. mart, kada će kandidati predstaviti svoje programe razvoja Univerziteta
114 pregleda 7 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.03.2014. 14:06h

Za rektora Univerziteta Crne Gore za naredni trogodišnji period predloženi su profesor na Medicinskom fakultetu Bogdan Ašanin, profesorica na Ekonomskom fakultetu Gordana Đurović, profesor na Filozofskom fakultetu Šerbo Rastoder i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Radmila Vojvodić.

Senat Univerziteta verifikovao je na današnjoj sjednici izvještaj izborne komisije za sprovođenje postupka izbora rektora za mandatni period 2014-2017, i usvojio predlog liste kandidata za rektora.

"Vijeća osam univerzitetskih jedinica (Instituta za biologiju mora, Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Fakulteta dramskih umjetnosti, Muzičke akademije, Fakulteta likovnih umjetnosti, Fakulteta za pomorstvo, Mašinskog i Arhitektonskog fakulteta), kao i grupa od 10 članova Senata, predložili su Radmilu Vojvodić, Vijeće Medicinskog fakulteta predložilo je Bogdana Ašanina, Filozofskog Šerba Rastodera, a Ekonomskog Gordanu Đurović", navodi se u saopštenju Rektorata UCG.

Naredna, javna sjednica Senata zakazana je za 31. mart, kada će kandidati predstaviti svoje programe razvoja Univerziteta.

Prema propisima Univerziteta, Senat utvrđuje predlog kandidata za rektora u roku od 7 dana od dana izlaganja programa.

"Članovi Senata tajno glasaju o utvrđenim kandidatima. U slučaju tri i više kandidata za rektora, u prvom krugu je izabran kandidat koji dobije većinu glasova ukupnog broja članova Senata. Ako ni jedan od kandidata ne dobije potrebnu većinu, u drugom krugu se glasa za dva kandidata koji su u prvom krugu imali najviše glasova. Ako ni u tom krugu ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, u trećem krugu se glasa za kandidata koji je dobio više glasova u drugom krugu", navodi se u saopštenju.

Upravni odbor bira rektora, na predlog Senata. Rektor se bira na period od tri godine, sa mogućnošću još jednog ponovnog izbora.

Bonus video: