Žugić: Borba protiv kriminala i potreba i obaveza

On je kazao da je projekat NPR veoma važan za Crnu Goru
73 pregleda 0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Radoje Žugić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.03.2014. 11:23h

Sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma (SPNFT) je jedna od glavnih karika u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poručio je ministar finansija Radoje Žugić.Žugić je danas govorio na početnoj radionici projekta Nacionalna procjena rizika (NPR) od pranja novca i finansiranja terorizma, koji će Ministarstvo realizovati u saradnji sa Svjetskom bankom, misijom OEBS-a i Evropskom komisijom (EK). On je kazao da je projekat NPR veoma važan za Crnu Goru.„Sprovođenje ovog projekta na nacionalnom nivou predstavlja još jedan uspješan korak u ispunjavanju međunarodnih obaveza, a istovremeno i usaglašavanje sistema sa standardima razvijenih zemalja“, rekao je Žugić.Prema njegovim riječima, sprovođenje NPR predstavljaće završavanje jedne važne obaveze u najzahtjevnijoj fazi evropskih integracija Crne Gore, vezano za poglavlje četiri.Žugić je kazao da će procjena rizika koja će se izvršiti u brojnim sektorima koji su izloženi pranju novca i finasniranju terorizma, kao efekat dati strateški dokument. Taj akt će, kako je naveo, predstavljati smjernice za razvoj i unaprjeđivanje cijelog sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma.„Analize koje će biti izvršene u okviru projekta daće obuhvatni presjek stanja, zalazeći u svaki dio sektora društva koji nosi rizik od ove pojave, sa akcentom na slabosti, odnosno ranjivosti sistema“, pojasnio je Žugić.On je kazao da će upravo ti efekti predstavljati upute za dalje koordinirano djelovanje svih nadležnih institucija sistema, kako bi se smanjio utvrđeni, a potencijalni rizik.„Fokus rada crnogorskih državnih organa, ali i društva u cjelini, jeste i biće borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je naša prevashodna potreba, ali i obaveza“, poručio je Žugić. On je pojasnio da je to ključni kriterijum za napredovanje ka Evropskoj uniji, ali i ka postizanju boljeg životnog standarda za sve građane Crne Gore, što je, kako je naveo, osnovni zadatak ove, ali i svake druge Vlade.„SPNFT je jedna od glavnih karika u borbi protiv koruocije i organizovanog kriminala“, naglasio je Žugić.On je rekao da samim tim i NPR dobija na značaju, jer se kao krajnji korisnici projekta pojavljuju, ne samo državni organi koji su uključeni u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, već i privatni sektor, odnosno društvo u cjelini.„Od ovog projekta očekujemo da doprinese demokratiji, vladavini prava, sigurnosti građana, održivosti ekonomije, cjelokupnoj stabilnosti sistema kroz prevenciju i sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, kao i drugih oblika kriminala, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima“, naveo je Žugić.

Lekić: Bitno sprovođenje NPRDirektor Uprave za SPNFT, Vesko Lekić, kazao je da je NPR važna međunarodna obaveza.„Sprovođenje NPR veoma je bitno jer su pranja novca i finansiranja terorizma prepoznati kao globalni problemi koji imaju povratne efekte na ekonomske, političke, bezbjednosne i socijalne strukture svake zemlje“, pojasnio je Lekić.On je podsjetio na procjenu Međunarodnog monetarnog fonda da je ukupan obim pranja novca u svijetu između dva i pet odsto ukupnog svjetskog društvenog proizvoda.„Iznos u onovcu koji odgovara tim procentima je od 590 milijardi do 1,5 biliona dolara godišnje. S obzirom na tajnost i prirodu pranja novca, navedeni podaci su samo indikator veličine problema“, kazao je Lekić.On je naglasio da od kvaliteta rada svake institucije pojedinačno, shodno njihovim nadležnostima, zavisi i kvalitet projekta.

NPR radite zbog sebe Predstavnik OEBS-a, Kristian Larson, kazao je da je jedna od prednosti projekta ta što podiže nivo svijesti o borbi protiv pranja novca i finansiranje terorizma. On je kazao da NPR nudi instrument za saradnju, ne samo među institucijama, nego i sa privatnim sektorom. Predstavnik Svjetske banke Klaudio Stroligo naglasio je da se NPR ne radi samo zbog toga što to nalažu standardi.„NPR radite zbog sebe, jer su vam potrebni rezultati te procjene“, kazao je Stroligo On je čestitao Crnoj Gori na tome što je, kako je naveo, među prvim evropskim državama koja počinje sa tim projektom, koji će trajati između jedne i 1,5 godina.„Mi nijesmo došli da vas procjenjujemo, ovo je proces samoprocjene. Vio ćete sami sebe procjenjivati, a mi ćemo vam u tome pomoći“, pojasnio je Stroligo. Prema njegovim riječima, ponekad rezultati NPR nijesu prijatni ili ne izgledaju dobro. „Svi volimo da vidimo lijepu sliku svoje zemlje. Možda ćete identifikovati neke problematične oblasti, što možda neće biti dobro pominjati u dokumentima jer će mediji to da otkriju, a onda se neće privući investicije“, pojasnio je Stroligo. On nje naglasio da, i pored toga, treba biti iskren prema sebi.„Nemojte sakrivati probleme da biste ih izbjegli, već se pozabavite njima“, poručio je Stroligo. (kraj) gop/žug

Bonus video: