Peruničić na čelu najvažnijeg sektora ANB-a

Peruničić u trci za šefa operative pobijedio dugogodišnjeg službenika ANB-a Zorana Lazovića
578 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2014. 08:45h

Nakon višemjesečnog čekanja poznato je ko je novi šef operative Agencije za nacionalnu bezbjednost - Dejan Peruničić, saznaju “Vijesti”, postavljen je na najvažniju funkciju u hijerarhiji tajne službe.

Peruničića je odabrala posebna komisija ANB-a na čelu sa direktorom Borom Vučinićem, koja je procijenila da najvažniji sektor u toj službi prepusti dugogodišnjem operativcu.

Pozicija šefa operative često je mijenjala šefove nakon što je Toni Dušević, krajem 2010. godine, na svoj zahtjev otišao u penziju.

Peruničić je nakon što je bivši direktor ANB-a Vladan Joković smijenio Ivana Mašulovića nakratko bio postavljen za šefa podgoričkog ANB-a, a kasnije je pokrivao i mjesto šefa tehničke službe (tajna praćenja, snimanja)...

Peruničić je i dok je direktor ANB-a bio Duško Marković pokrivao važne pozicije u tajnoj službi, a upućeni tvrde da je aktuelni potpredsjednik Vlade odigrao važnu ulogu prilikom njegovog izbora za šefa operative.

“Vijesti” saznaju da je Peruničić u trci za šefa operative pobijedio dugogodišnjeg službenika ANB-a Zorana Lazovića, koji je u bezbjednosnim krugovima, navodno, bio najozbiljniji kandidat za tu poziciju.

Nakon ovog kadrovskog rješenja za najvažniju poziciju ne zna se da li će i drugi aktuelni šefovi uprava ANB-a i dalje pokrivati te pozicije ili će komisija tajne službe napraviti promjene i na drugim najvažnijim pozicijama.

Na čelu Prvog sektora za organizovani kriminal i unutrašnju problematiku do sada se nalazio Svetozar Keković. Nakon nedavne smjene Dragutina Šipčića, na poziciji šefa Drugog sektora za obavještajni rad nalazio se Miloš Vujisić.

Treći sektor za međunarodnu saradnju trenutno pokriva Miodrag Pejović, dok je na mjestu za kontraobavještajnu zaštitu postavljen dugogodišnji šef podgoričkog ANB-a Milan Kovačević. On uporedo, doduše, u v.d. statusu i dalje pokriva ključnu poziciju u ANB-u Podgorica.

Miro Bjelica je šef Sektora za tehničke poslove, dok je u šestoj upravi ANB-a rukovodilac za pravne poslove Sanja Raičković. Ključnu poziciju za analitiku pokriva Ljiljana Ivanović.

Početkom godine u ANB-u su podijeljena rješenja za niže činovničke pozicije.

Bonus video: