U KCCG urađena prva radiofrekventa ablacija

Iz KC su pojasnili da je atrijalna fibrilacija (AF) najčešći dugotrajni poremećaj srčanog ritma koji se javlja kod 1 do 2 odsto opšte populacije
128 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Klinički centar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.03.2014. 11:00h

Pacijenti iz Crne Gore koji boluju od atrijalne fibrilacije od sada će moći da se liječe u Kliničkom centru Crne Gore, gdje je 21. marta, prvi put u Crnoj Gori, urađena elektrofiziolokša procedura radiofrekvente ablacije atrijalne firbilacije.

Iz KC su saopštili da je procedura uspješno završena i da se pacijentkinja kojoj je rađena intervencija osjeća dobro, te da će 24, marta biti otpuštena na kućno liječenje.

Iz KC su pojasnili da je atrijalna fibrilacija (AF) najčešći dugotrajni poremećaj srčanog ritma koji se javlja kod 1 do 2 odsto opšte populacije. Od tog poremećaja, dodaje se u saopštenju, boluje oko šest miliona Evropljanja, a očekuje se da se taj broj udvostruči tokom narednih 50 godina usljed starenja populacije.

"Do sada su naši pacijenti upućivani u Beograd jer je to jedini centar u okruženju u kojem se radi ova procedura. Godišnje je upućivano oko 60 do 80 pacijeneta koji su zatim čekali na navedenu proceduru dvije do tri godine", saopšteno je iz KC.

Organizacju i izvođenje procedure je uradilo osoblje Centra za pejsmejkere i elektrofiziologiju srca, prof. dr Ljilja Musić i dr Mihailo Vukmirović zajedno sa ekipom medicinkih tehničara, koji su specijalno edukovani, uz pomoć kardiloga iz Srbije dr Nebojše Mujovića..

U saopštenju iz KC dodaje se da je tokom poslednje decenije postignut značajan napredak u liječenju AF.

"Terapija izbora u regulisanju ovog poremećaja ritma kod pacijenata je radiofrekeventna ablacija aritmigenog suspsrata...Prevalencija AF u određenoj populaciji se povećava sa starošću, prisustvom kardiovaskularnih faktora rizika, srčane slabosti i drugih kardiovaskularnih oboljenja. Sve veća starost opšte populacije doprinosi porastu prevalencije AF. AF može imati različita klinička ispoljavanja, mada je nerijetko i asimptomatska. Nažalost, AF se može prvi put otkriti u sklopu veoma ozbiljnih komplikacija, kao što je moždani udar", pojašnjavaju iz KC.

Dodaje se da je do nedavno AF smatrana benignom aritmijom, ali da je potvrđeno je da to oboljenje značajno povećava morbiditet i mortalitet, naročito kroz povećanje rizika od moždanog udara, tromboembolijskih komplikacija i srčane insuficijencije, kao i kroz smanjenje kvaliteta života oboljelih.

Bonus video: