Podgoričani čistili prostor oko Krupačkog jezera

Perović je kazao da im je cilj bio, pored akcije sređivanja, da razgovaraju sa Nikšićanima
83 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2014. 14:40h

Iako se Nikšićani hvale kako je Krupac njihovo omiljeno i jedno od najljepših izletišta danas su ipak Podgoričani čistili nikšićki „dragulj“.

Ekološki pokret “Ozon” u saradnji sa “Lake festom”, Misijom OSCE u Crnoj Gori i Elektroprivredom obilježili su Svjetski dan voda akcijom sređivanja prostora oko Krupačkog jezera.

Pored organizatora akciji se odazvala samo grupa studenata Fakulteta zaštite živtne sredine iz Podgorice, inače volontera “Ozona”. Oni nijesu krili zadovoljstvo što mogu da doprinesu da bude čistiji prostor na kome se već tri godine zaredom održava Lake fest, muzički festival poznat u region, ali i razočarenje što je izostao odziv Nikšićana. Nijesu im se pridružili ni malobrojni šetači, ali to mladim Podgoričanima nije smetalo da akciju privedu kraju.

“Željeli smo da na ovaj način skrenemo pažnju na predivan prostor oko Krupačkog jezera koji se nažalost valorizuje samo u toku 'Lake festa'. Imamo ambiciju, zajedno sa organizatorima festivala i sa Elektroprivredom, da građanima ukažemo da ovo izletište, koje je nekada bilo mjesto gdje su se okupljale porodice a danas je zaboravljeno i zapušteno, treba mnogo više da se koristi tokom cijele godine a ne samo za vrijeme festivala“, kazao je Aleksandar Perović, direktor „Ozona“.

Perović je kazao da im je cilj bio, pored akcije sređivanja, da razgovaraju sa Nikšićanima i ukažu im na neophodnost valorizacije pomenutog ambijenta.

Sugrađani, ali i NVO iz grada pod Trebjesom koje se bave zaštitom životne sredine kao i predstavnici institucija zaduženih za ljepši i čistiji izgled grada (političare i privrednike da ne pominjemo), nijesu se pojavili pa je i razgovor o valorizaciji čuvenih topola odgođen za neku drugu priliku.

„Cilj nam je i da snimimo situaciju na terenu, pješačke mostove, mobilijar i klupe na brani, koje su u lošem stanju i predložimo Elektroprivredi, koja gazduje ovim prostorom i koja nas je finansijski podržala u akciji, da to popravi i svi zajedno vratimo stari sjaj ovom ambijentu“, kazao je Perović.

Direktor „Lake festa“ Predrag Zečević pokazao je da mu, pored uspješne organizacije festivala, dobro „stoji“ i grabulja.

„Ekologija i ovaj prostor, ove topole, samo su odredište za festival i oni na neki način trasiraju i naš odnos prema prirodi. Suština čitavog festivala jeste da se sem uživanja u muzici ljudi druže u prirodi, lijepom ambijentu i trudimo se da im to pružimo“, kazao je Zečević.

Prema njegovim riječima ono što kvari ljepotu Krupca i njegove okoline jeste smeće i samo pravilnim odnosom svih Nikšićana, kako je kazao, može se „izvidati bolna tačka“ izletišta. Saradnja „Ozona“ i „Lake festa“ počela je prošle godine.

Tada su pomenuta NVO i Pivara „Trebjesa“ organizovali akciju "Rock and Recycle" gdje je tokom tri festivalske noći sakupljeno oko 25.000 plastičnih čaša, a u toku završne aktivnosti čišćenja kamp prostora, koja je simbolično nazvana “After Party Action”, prikupljeno je više od 70 kesa smeća.

“Cilj nam je da u ovoj akciji sa aktivistima 'Ozona' pokažemo malo volje da se očisti smeće. Tokom festivala pokušavamo da ovaj prostor bude čist ali nijesmo u potpunosti zadovoljni svim stvarima, jer vrlo je teško tokom trajanja 'Lake festa' odmah pokupiti svo smeće, ali se trudimo koliko možemo. Bez odnosa svih koji dolaze ovdje nemoguće je da ovo izletište bude čisto i kako treba“, kazao je direktor festivala koji će se ove godine održati u periodu od 25. do 27.jula.

Galerija

Bonus video: