HNV djeluje mimo zakona zbog HGI

Elektori za izbor Hrvatskog nacionalnog vijeća su bili i osmoro članova rukovodstva HGI, što zakon izričito zabranjuje
55 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2014. 13:28h

Iako je pri njenom održavanju drastično prekršen Zakon o manjinskim pravima, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava verifikovalo je Elektorsku skupštinu za izbor novog saziva Nacionalnog vijeća hrvatske manjine (HNV) u Crnoj Gori.

Skupština je održana 5. jula prošle godine u Donjoj Lastvi kod Tivta, a u svojstvu elektora, prisustvovali su joj i funkcioneri Hrvatske građanske inicijative (HGI), koji po članu 33 Zakona nijesu smjeli biti elektori.

Član 33 kaže da, osim osoba koji zbog funkcija koje obavljaju po automatizmu ulaze u sastav nacionalnog savjeta, na elektorskoj skupštini “ne mogu učestvovati i članovi organa političkih partija“.

Ipak, na Elektorskoj skupštini, prema spisku koji su „Vijesti“ dobile od Ministarstva za ljudska i manjinska prava, učestvovali su visoki stranački funkcioneri HGI: članovi Središnjeg odbora Zvonimir Deković, Ilija Janović, Adrijan Vuksanović, Josip Gržetić, Filo Biskupović i Ljiljana Velić. Deković, Velić, Janović, Vuksanović i Gržetić su istovremeno i članovi Predsjedništva HGI. Među elektorima bili su i članoviNadzornog odbora HGI Anto Perčin i Zrinka Velić.

Po zakonu, nije zabranjeno da među elektorima budu kandidati sa izbornih listi partija, a na Elektorskoj skupštini HNV bila je skoro cijela izborna lista HGI sa lokalnih izbora u Tivtu i Kotoru.

Uz njih su bili supružnici, djeca i druga najbliža rodbine funkcionera HGI. Na fotografijama sa skupštine vidi se da su tu bile prisutne i predsjednica HGI i ministarka u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, te poslanica HGI Ljerka Dragičević.

"Pravo učešća na elektorskoj skupštini ima svaki punoljetni građanin - pripadnik odnosnog manjinskog naroda”, odgovoreno je „Vijestima” iz resora ministra Suada Numanovića (DPS). Dodali su da „članstvo u nekoj političkoj partiji ne sprečava osobu da bude izabrana za elektora, člana ili predsjednika Savjeta“.

To nije ni bilo sporno, već činjenica da su u elektore i članove HNV prihvatili članove rukovodstva stranke, što zakon zabranjuje. Iz HNV nisu željeli da odgovore na pitanja u vezi sa legitimitetom.

Denkoviću iz HNV 200, a iz Fonda 160 eura

HNV je 11. jula jednoglasno za svog predsjednika izabralo Zvonimira Dekovića, člana Predsjedništva i Središnjeg odbora HGI. Rad manjinskih savjeta finasira se iz državnog budžeta, a njihovi predstavnici sjede i u rukovodstvu Fonda za manjine.

Deković mjesečno prima 200 eura za predsjedavanje HNV, plus još 160 eura kao član UO Fonda za manjine.

Bonus video: