MUP: Ostvarili smo visok stepen poštovanja ljudskih prava

“Mužnieks je pozdravio sve aktivnosti na tom polju i ocijenio da je Crna Gora, zahvaljujući posvećenom i uzornom radu na ovom pitanju zavrijedila pohvale"
1 komentar(a)
Nils Mužnieks, Foto: Boris Pejović
Nils Mužnieks, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.03.2014. 16:20h

U Crnoj Gori visok je stepen poštovanja ljudskih i manjinskih prava, ali i dalje postoje izazovi u toj oblasti, ocijenjeno je na sastanku ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića i komesara za ljudska prava Savjeta Evrope Nilsa Mužnieksa.

Kako je saopšteno iz MUP-a, u kontekstu poštovanja i zaštite prava LGBT osoba, Konjević je izvijestio o aktivnostima Ministarstva na obezbjeđivanju dvije Parade ponosa koje su održane tokom prošle godine.

On je istakao da se u narednom periodu pažnja mora posvetiti realizaciji Strategije za unapređenje života LGBT zajednice i pratećeg Akcionog plana.

“Mužnieks je pozdravio sve aktivnosti na tom polju i ocijenio da je Crna Gora, zahvaljujući posvećenom i uzornom radu na ovom pitanju zavrijedila pohvale i predstavlja pozitivan primjer u region”, kaže se u saopštenju.

Konjević je, kad je u pitanju obezbjeđivanje medijskih sloboda, naglasio značaj koji mediji imaju u svim demokratskim društvima i istakao nastojanja države da, prije svega, rasvijetli neriješene napade na novinare i imovinu medija.

“U tom svjetlu obavijestio je Mužnieksa o forimiranju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija. Zajednički je ocijenjeno da uspostavljanje takvog nezavisnog tijela predstavlja značajan iskorak u naporima da se osnaži povjerenje između medijskih kuća i državnih organa”, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o naporima koje je Crna Gora učinila kako bi se riješio status raseljenih i interno rasljenih.

“Uključujući i produžavanje roka za podnošenje zahtjeva za dobijanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem i potpisivanje Memoranduma o saradnji između MUP-a, Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNHCR-a, čiji je cilj trajno rješavanje ovog pitanja”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: