Lokalne TO kraće za 20 odsto: Uzimaju nam pare bez pitanja

Zakon o boravišnoj taksi od 2004. godine predviđa da se prihod od taksi dijelio tako što je 80 odsto išlo lokalnim TO
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2014. 16:14h

Izmjenama i dopunama zakona o boravišnoj taksi koji se odnose na raspodjelu prihoda po osnovu naplate te takse, u kase lokalnih turističkih organizacija (TO) ubuduće će se slivati svega 60 odsto novca, umjesto dosadašnjih 80 odsto. To je izazvalo revolt u lokalnim TO, pogotovo što su to poslanici DPS Predrag Sekulić i Zorica Kovačević to predložili bez javne rasprave.

Zakon o boravišnoj taksi od 2004. godine predviđa da se prihod od taksi dijelio tako što je 80 odsto išlo lokalnim TO, a 20 Nacionalnoj turističkoj organizaciji. Predlog DPS-a je za direktora kotorske Turističke organizacije Mirzu Krcića dodatno centralizovanje prihoda.

“Prije dva mjeseca u skupštinsku proceduru je ušli predlog izmjena Zakona o boravišnoj taksi na odredbe koje su se ticale kaznene politike, a 12. marta je Odboru za turizam prihvaćeni amadmane poslanika Sekulića i Kovačevićeve. Ti amandmani predviđaju da sada 40 odsto prihoda ide za NTO, od čega se opet 20 odsto sredstava izdvaja za podsticanje i unapređenje razvoja turističke privrede u nerazvijenim zemljama na sjeveru Crne Gore kroz finansiranje turističkih razvojnih projekata”, kaže Krcić, dodajući da se za koji dan očekuje izglasavanje ovih izmjena u Skupštini Crne Gore.

On ističe da je predlog DPS-a u suprotnosti sa evropskim standardima koji nalažu decentralizaciju i da su sve turističke organizacije šest primorskih opština već usvojile programe rada i finansijske planove po postojećim zakonskim odredbama.

“Ovim izmjenama, recimo kotorska TO će prihodovati od 30 do 40 hiljada eura manje, a mislim da će ostale lokalne TO izgubiti veći dio sredstava. Sada će morati većina nas da mijenja planove i reducira u značajnoj mjeri sufinansiranje raznih događaja, manifestacija, aktivnosti, promocija”, rekao je Krcić “Vijestima”.

On smatra da su lokalne turističke organizacije o ovome trebalo da budu obaviještene na vrijeme: “Ovo nije dobar momenat za izmjenu zakona o boravišnoj taksi. Ako već treba da se pomogne sjever, moglo je da se izmijeni odredba zakona koja se odnosi na visinu boravišne takse, koja se trenutno kreće od deset do 80 centi, pa da se poveća na do jedan euro. Ovako, poslata je poruka lokalnim turističkim organizacijama koja nije dobra ni za lokalne samouprave, ni za državi u Evropi za koju se borimo”.

Bonus video: