I marginalci bi u Savjet RTCG

Prihvaćen je izvjesni Mimo Drašković, kojeg je predložila nepoznata NVO Civilni forum iz Nikšića
87 pregleda 9 komentar(a)
Administrativni odbor, Foto: Luka Zeković
Administrativni odbor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.03.2014. 13:37h

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore sačinio je juče listu kandidata za članstvo u Savjetu RTCG, koji su dostavili blagovremenu i potpunu prijavu na javni poziv.

Za devet mjesta u tijelu koje treba da upravlja Javnim servisom, kandidovali su se ispred univerziteta Nikola Vukčević i Katarina Švabić, predstavnik CANU i Matice crnogorske je profesor Perko Vukotić, za mjesto određeno za nacionalne ustanove kulture i NVO iz ove oblasti konkurišu Gojko Kastratović i Dragana Tripković. Udruženja poslodavaca predlaže Ivana Mitrovića, NVO koje se bave medijima izvjesnog Mima Draškovića, NVO iz oblasti zaštite ljudskih prava za dva mjesta kandidovale su Gorana Đurovića, Slavicu Striković i Milana Radovića, sindikati su za jednu poziciju predložili Vladimira Pavićevića i Marka Nikčevića, a Paraolimpijski i Olimpijski komitet Igora Tomića.

Na odboru je rečeno da je lista kandidata koji mogu biti članovi savjeta sačinjena na osnovu temeljne analize obimne dokumentacije. Sekretarka odbora Goranka Vučinić kazala je da je svaki papir po tri puta pregledan, a administraciji odbora u češljanju dokumentacije pomogle su poslanice Azra Jasavić i Marta Šćepanović.

Ipak i pored toga ostalo je nekoliko nedoumica. Jedna od glavnih je ko će u savjetu predstavljati institucije kulture i NVO iz te oblasti. Gojka Kastratovića su predložile devet nacionalnih ustanova kulture, ali je samo predlog Crnogorskog narodnog pozorišta propisno ovjeren. Njegovu protivkandidatkinju Draganu Tripković predložila je NVO Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, iza kojeg stoji pisac Milorad Popović i NVO Fenomeni iz Kolašina. Čula se i dilema smije li se zbog birokratske procedure, odnosno ovjere prijave, eliminisati kandidat kao što je Kastratović. Rečeno je da nedorečenosti zakona mogu dovesti do ozbiljnih problema u biranju najboljih kanddidata.

“Takvog kandidata bi poželjela svaka insititucija i te organizacije su samo pogriješile što nijestu dostavile jedinstveni predlog”, kazao je predsjednik odbora Radivoje Nikčević (DPS), koji nije objasnio kako će odbor na kraju odlučivati prije nego konačan predlog proslijedi parlamentu.

Za mjesto NVO iz oblasti medija kao validna prihvaćena je kandidatura Mima Draškovića, ekonomiste koji nije iz medijske sfere, ako se ne računa da je na čelu tima koji povremeno izdaje časopis “Medijski dijalozi”. Taj časopis je prethodnih godina dobijao obilatu pomoć iz državne kase. Njega je predložila NVO Civilni forum iz Nikšića. Nju vodi, medijskoj javnosti nepoznati Goran Damjanović. Kako piše u registru ove nepoznate NVO, bavi se “promocijom i razvojem istraživačkog novinarstva”. Draškovićev protivkandidat ispred “medijske zajednice” Nikola Vujanović, koji je do sada bio član Savjeta, je eliminisan zbog nekompletne dokumentacije. Odbor do 23. marta treba da odabere devet imena koje će predložiti plenumu.

Vujanović eliminisan iz dalje trke

Članovi Administrativnog odbora biće i pred dilemom koga od predstavnika sindikata da predlože - Marka Nikčevića (SSCG) ili Vladimira Pavićevića (USS). Dosadašnji prestavnik sindikata u Savjetu RTCG Veselin Vujanović je eliminisan jer njegova sindikalna organizacija državnih organa nije član Socijalnog savjeta.

Kanididati NVO iz oblasti ljudskih prava, za dva mjesta, su Goran Đurović, kojem je od 124 predloga NVO kao valjano prihvaćeno njih 19. Slavica Striković je imala 108 predloga NVO, ali je odbor prihvatio samo 11 i Milan Radović koji je priložio papire podrške 55 NVO.

Njemu je odbor prihvatio kao validne njih 17. Nikčević je izbjegao da odgovori na pitanje zašto nije odgovorio na zahtjev Gorana Đurovića da prisustvuje sjednici odbora.

Bonus video: